Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Crowdfunding

Door NOC*NSF

Crowdfunding is dé nieuwe manier van fondsenwerving. Met crowdfunding haal je geld binnen voor jouw club of sportvereniging door een beroep te doen op de ‘crowd’. De crowd bestaat uiteraard uit leden van de club, familieleden en vrienden. Maar je kunt ook mensen buiten het directe netwerk op deze manier bij de club betrekken.

Er zijn verschillende manieren waarop je crowd kan investeren in de club.

  • Donatie: de crowd schenkt het geld, zij krijgen daar niets voor terug.
  • Uitlenen: de crowd leent het geld uit en krijgt dit geld na enige tijd terug inclusief rente.
  • Participatie: de waardeontwikkeling van het project wordt gedeeld met de crowd
  • Sponsoring: de crowd investeert geld en krijgt daar een niet-financiële beloning voor terug, bijvoorbeeld een vaste zitplek in de tribune.

Vaak zie je ook dat een crowdfunding actie wordt gestart, waarbij leden van de club allerlei activiteiten en diensten tegen een vergoeding aanbieden. Bijvoorbeeld een aantal uren training door de clubtrainer, die een bedrijf dan kan inkopen. Of een gesigneerd shirt van het team wat vorig seizoen kampioen geworden is.

Wij-gevoel versterkt

Het leuke van crowdfunding is dat het wij-gevoel binnen de club erdoor groeit. Mensen voelen zich betrokken bij het project, waaraan ze bijdragen. En omdat iedereen dat in een mate kan doen, die voor hem of haar past, kan ook vrijwel iedereen meedoen. Van de oud-leden, die vanuit het bejaardenhuis zich weer bij de club voelen horen, tot aan het lokale bedrijfsleven, dat aan dit eenmalige project liever haar naam verbindt dan met een sponsorovereenkomst.

Je kunt het geheel als club ook zelf organiseren, maar er zijn inmiddels meerdere organisaties die clubs ondersteuning bieden bij het opzetten van een crowdfunding actie. Crowdfunding voor clubs is bijvoorbeeld zo’n site, waar je terecht kunt, of steundeclub.nl.

Goede voorbeelden van clubs die al crowdfundingacties hebben ondernomen, vind je hier. 

Gerelateerd

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: