Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Good practices

Door NOC*NSF

Duurzaam verenigen en vooral verduurzaming van de accommodatie is aan de orde van de dag. De Nederlandse overheid zet daar steeds nadrukkelijker op in en in het verlengde daarvan is ook de nieuwe subsidieregeling ter verduurzaming van sportaccommodaties geïntroduceerd. Verduurzaming van de accommodatie is echter niet alleen maatschappelijk verantwoord, het kan ook financieel lonen en soms al op relatief korte termijn

In de volgende praktijkverhalen staan praktische voorbeelden van clubs die hebben verduurzaamd en wat ze dit heeft opgeleverd. 

Duurzaamheidsscan voor HC Voorne

Hockeyvereniging HC Voorne uit Hellevoetsluis heeft in 2014 gebruik gemaakt van de gratis duurzaamheidsscan van de gemeente Hellevoetsluis. De gemeente Hellevoetsluis is al enkele jaren bezig met het stimuleren van organisaties en verenigingen om zo duurzaam mogelijk te werken. Door middel van de ‘Duurzaam Ondernemen Estafette’ van de gemeente kunnen organisaties en verenigingen op eenvoudige wijze inzicht krijgen in de milieubelasting (energie, water, afval, luchtemissies en transport).

Uit de resultaten wordt een concreet plan en advies geformuleerd om de milieumaatregelen door te voeren en daardoor de milieubelasting te verminderen. Hockeyvereniging HC Voorne heeft het aanbod van de gemeente dan ook met beide handen aangepakt. Stichting Stimular bezocht de hockeyvereniging en heeft in kaart gebracht welke maatregelen er kunnen worden genomen om te besparen op de kosten van energie en afval.

FC Burgum maakt van haar sportpark een duurzame huiskamer

De Friese voetbalvereniging FC Burgum won op 22 april de ‘Sportaccommodatie van het Jaar’ verkiezing, die dit jaar voor de tweede keer werd georganiseerd. Hun sportcomplex, ‘Nije Westermar’, werd door de vakjury uitgeroepen tot meest duurzame sportaccommodatie van 2021. Niet alleen vanwege de duurzaamheid, maar vooral vanwege het sociale karakter. 

Naast het sociale karakter van de Nije Westermar bevat het complex allerlei duurzame elementen, zoals waterbesparende douches, zonneboilers, gevelstenen van restpartijen en ruim zeshonderd zonnepanelen op het dak.

Duurzaam en innovatief tennispark 

Tennisclub Grubbenvorst heeft onlangs haar geheel nieuwe accommodatie in gebruik genomen. Het tennispark uit het gelijknamige dorp moest in zijn geheel verplaatst worden omdat ruimte nodig was voor nieuwbouwwoningen die in de komende vijftien jaar gerealiseerd gaan worden.

De bouw van het tennispark op een nieuwe plek was voor Grubbenvorst een goede mogelijkheid om een serieus duurzaamheidsbeleid te gaan voeren. En dat deed de club met recht. Zo ging Grubbenvorst aan de slag hergebruik van materialen uit het oude paviljoen, isolerende innovatieve bouwmaterialen, toepassing van LED-verlichting op zowel alle banen als in het gehele clubhuis en de plaatsing van zestig zonnepanelen moeten de komende jaren leiden tot forse besparingen op het energieverbruik.

Duurzame ambities voor DVSU

Voetbalvereniging DVSU nam een aantal jaar geleden het clubgebouw voor een symbolische euro over van de gemeente Utrecht, met alle gebreken van dien. Een verbouwing was nodig, en daarbij zag de club het als haar maatschappelijke plicht om te kijken naar manieren om dit zo duurzaam mogelijk te doen. Uiteraard hoopte de vereniging met de duurzame oplossingen op termijn ook kosten te kunnen besparen.

Een energiescan gaf inzicht in welke maatregelen tot energiebesparing zouden kunnen leiden. Dat leidde tot het gebruik van groene energie, investeringen in dubbel glas, geïsoleerde buitenmuren, dakisolatie, een nieuwe cv-ketel en ledverlichting, deels mogelijk gemaakt door gebruik te maken van subsidieregelingen. DVSU heeft voor de toekomst nog meer duurzame ambities. En uitdagingen, want hoe leg je aan je leden uit waar al dat geld in is geïnvesteerd? Lees het verhaal van DVSU.

Kijk voor meer praktijkverhalen ook eens op de website Duurzamesportsector.nl

Gerelateerd

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: