Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Afval

Door NOC*NSF

Patatbakjes, PET-flessen, verpakkingen van sportrepen, iedereen ziet ze her en der wel liggen op de sportclub. Er valt nog genoeg te winnen op het gebied van zwerfvuil en afvalscheiding.

Hoe doe je dat, je club schoonhouden en afval scheiden? Zoals bij veel initiatieven op het gebied van duurzaamheid en een schoner milieu, is bewustwording een belangrijke stap in de juiste richting. Een sportclub is een plek waar veel mensen uit de omgeving komen recreëren. Hoe kan het nu dat die mensen thuis heel vaak aan afvalscheiding doen, maar dat het op de sportclub niet wil lukken?

Hoe te beginnen?

Voldoende tijd inruimen en mankracht vinden voor dit soort initiatieven is niet altijd makkelijk. Waar mogelijk moeten clubs proberen de samenwerking met andere partijen in de regio aan te gaan. Als de sportvereniging wordt gezien als maatschappelijk gebied en een verlengde van het gemeentelijk beleid, kan de gemeente een actieve rol spelen in de ondersteuning bij zaken als afvalscheiding. Dat gebeurt lang niet altijd. En een vereniging kan ook afspraken maken met een afvalinzamelaar. Die zegt wellicht dat hij best een andere route wil rijden om bijvoorbeeld plastic afval op te halen bij een club, mits hij op een afwijkende route meer stops heeft. Er is dus behoefte aan meer vraag en dat kan weer een motivatie voor meer clubs zijn om deel te nemen. Het helpt al veel als clubs de afvalverwerking tot thema maken, dan zie je vaak dat ook de hoeveelheid zwerfvuil op de club significant afneemt. Ook kun je als club aangeven dat afvalscheiding belangrijk is door voor de verschillende afvalsoorten ook verschillende bakken te plaatsen, bijvoorbeeld voor papier, plastic en restafval.  

Vooral kunststof

Kunststof vormt de hoofdmoot van het afval bij sportverenigingen. Ruim zestig procent van de jaarlijkse afvalproductie is plastic. Een gemiddelde sportaccommodatie produceert op jaarbasis zo'n 400 kilo kunststof afval. Dat lijkt misschien niet veel, maar kunststof is nu eenmaal heel licht, je hebt het toch over 13,5 cm³ afval. Dat is een behoorlijk volume. Bij veel mensen leeft de welhaast instinctieve gedachte dat die hoeveelheid kunststof teruggebracht moet worden, maar die conclusie is niet altijd terecht. Het loont om goed na te denken over de afvalstroom. Als je de afvalstroom zo homogeen mogelijk maakt, dus met zo min mogelijk diverse materialen, is het afval relatief makkelijk in te zamelen en te recyclen. Als het gaat om meer vermenging van afval dat later weer moet worden gescheiden, is verwerking moeilijker en duurder. Zo'n homogene afvalstroom, een zogenoemde monostroom, hebben ze bij sportverenigingen al voor een groot gedeelte. Immers, tweederde van het afval is kunststof. Dan gaat het vooral nog om de juiste manier van afvoeren.

Het Afvalfonds Verpakkingen helpt sportverenigingen daarbij. Bijvoorbeeld met pilotprojecten Schoon Belonen van Supporter van Schoon. Neem eens een kijkje en kijk wat voor producten of projecten bij jouw club passen.

Voor meer informatie over afval in het algemeen en bijzondere gevallen kijk je hier

Gerelateerd

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: