Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Accommodatie

Door NOC*NSF

Accommodatie is een belangrijk en actueel thema. Zeker als de accommodatie in eigen beheer van de club is en niet wordt gehuurd van de gemeente, heeft het beleid op dit gebied vrijwel altijd grote invloed op de financiële situatie van de club. Onderhoud en/of vervanging van banen en velden kost veel geld en dat geldt ook voor investeringen om tegemoet te komen aan de door de overheid zo gewenste verduurzaming. Bovendien behoort tot de accommodatie ook de kantine, waar onderwerpen als gezonde voeding en alcoholbeleid aan de orde van de dag zijn.

Het onderwerp duurzaamheid is de reden dat het accommodatiebeleid van sportverenigingen sinds enige tijd vol in de schijnwerpers staat, maar de accommodatie behelst veel meer. Zo zijn er ook manieren om meer uit de accommodatie te halen dan alleen de functie van sportveld, sportkantine en kleedruimten. Er is in vrijwel elke sport een periode waarin de competitie stil ligt en er wellicht ruimte is in het clubhuis om andere activiteiten te organiseren. In overleg met de lokale overheid, instanties en andere verenigingen kan de accommodatie een ware multifunctionele rol vervullen. Verstandig beheer van de accommodatie is dus niet alleen een grote verantwoordelijkheid, het biedt ook grote kansen.

De kantine is een vanzelfsprekendheid voor vrijwel elke club. Wanneer de club de kantine zelf uitbaat, is het bovendien een goede bron van inkomsten. Een horecaonderneming leiden is echter niet niks en zelden de expertise van clubbestuurders of sportschoolhouders. Dan is het belangrijk dat er voldoende kennis en informatie beschikbaar is om toch een goed beleid te kunnen voeren. Er wordt bijvoorbeeld steeds strenger gekeken naar het alcoholbeleid van sportclubs. Juist bij clubs lopen veel jongeren rond, maar voor de vrijwilliger achter de bar is het goed naleven van de leeftijdsgrens voor alcohol schenken niet altijd makkelijk. Alcohol schenken aan minderjarigen is verboden. Het is schadelijk voor een lichaam in ontwikkeling en kan andere negatieve gevolgen hebben. De campagne Blijf Helder, een initiatief van NOC*NSF en Heineken, is in het leven geroepen om verantwoorde alcoholconsumptie bij sportclubs te bevorderen.

De kantine is ook steeds meer dé plek waar sport en gezonde voeding samenkomen. Initiatieven als Jongeren Op Gezond Gewicht en in het verlengde daarvan Team:Fit, voorheen De Gezonde Sportkantine, zijn er om voornamelijk jongeren te stimuleren ook naast het veld gezonder te leven. De centrale boodschap daarbij is dat gezonde snacks heel lekker kunnen zijn en dat ze niet als vervanging van, maar als alternatief naast de bekende snacks kunnen gelden.

Binnen dit thema

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: