Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Water

Door NOC*NSF

Bij elke sportvereniging speelt water een rol. Niet alleen in de douches en kleedruimtes of voor de beregening van de velden, maar ook in de kantine. Het is vanzelfsprekend, maar ook belangrijk dat er nagedacht wordt over het waterverbruik en hoe dat duurzaam te doen. Ook voor watergebruik en afwatering geldt dat ‘het goede voorbeeld geven’ en aandacht vragen voor het verantwoord omgaan met water een eerste stap is, die voor bewustwording zorgt. Waterspaarders is een project waarmee dat bijvoorbeeld in gang gezet wordt.

Het Informatieblad Sport van Infomil bevat vele tips en adviezen voor sportverenigingen. Bijvoorbeeld het gebruik van spaardouches. Een groot deel van het warmtap-waterverbruik bij veel clubs wordt veroorzaakt door het douchen van de sporters na de trainingen of wedstrijden. Als in de doucheruimten de conventionele douchekoppen worden vervangen door waterbesparende douchekoppen (spaardouches), dan kan er per jaar ongeveer 30% op het warmtap-waterverbruik worden bespaard. Naast waterbesparing wordt er ook energie bespaard, omdat er minder water hoeft te worden verwarmd. Spaardouches zorgen voor een lager waterverbruik bij gelijkblijvend comfort.

Afvalwater

Op het lozen van afvalwater zijn verschillende wetten en besluiten van toepassing. Meer informatie daarover vind je hier en in het Handboek Water.  

Onder de erkende maatregelen van de subsidieregeling zijn ook een aantal met betrekking tot tapwater te vinden.

Gerelateerd

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: