Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Multifunctionele accommodatie

Door NOC*NSF

Efficiënt gebruik van sportaccommodaties is aan de orde van de dag. Er is in vrijwel elke sport een periode waarin de competitie stil ligt en er mogelijk ruimte is om in het clubgebouw of op de sportaccommodatie andere activiteiten te organiseren. Multifunctioneel gebruik van de accommodatie kan daarvoor een goede uitkomst bieden.

Ongeveer drie kwart van de gemeentelijke uitgaven aan de sport, gaat naar de bouw, exploitatie en het beheer van sportaccommodaties. Het zijn kostbare voorzieningen die een lange afschrijftermijn hebben. Daarom is het belangrijk om helder in kaart te brengen wat zowel de huidige als toekomstige behoefte is bij de totstandkoming van accommodaties. Verstandig beheer van de accommodatie is dus niet alleen een grote verantwoordelijkheid, het biedt ook grote kansen en zorgt bovendien voor efficiënter gebruik van de accommodatie.

De bezettingsgraad van sportaccommodaties is van november tot en met februari 15 procent vaak hoger dan in de overige maanden. Ook verschilt de bezetting per dag of week (Binnensportaccommodaties in Nederland, Mulier Instituut, 2020). Sportverenigingen maken veelal ’s avonds en in het weekend gebruik van de accommodatie, terwijl overdag vooral het bewegingsonderwijs plaatsvindt. In overleg met de lokale overheid, instanties en andere verenigingen kan de accommodatie een multifunctionele rol vervullen. Niet alleen sportverenigingen maken dan gebruik van de accommodatie, maar ook maatschappelijke organisaties. Denk aan een buitenschoolse opvang, fysiotherapiepraktijk, bibliotheek, zorg- en welzijnsorganisatie of een ouderengroep. Op die manier verandert de bestemming van sportaccommodatie naar een maatschappelijke voorziening.

Open club

Bij de verschillende manieren om een multifunctionele invulling te geven aan het gebruik van de sportaccommodaties, mag ook zeker de Open Club niet onbenoemd blijven. Een open club kan immers een individuele vereniging zijn, maar is veelal een samenwerking tussen meerdere verenigingen (bijv. op één sportpark) en/of andere sportaanbieders of playgrounds, courts, pleintjes en buurtwerk. Lees alles over de Open Club

Inspirerende voorbeelden

Hoe samenwerking voor efficiënter gebruik van de sportaccommodatie in zijn werk kan gaan en welke concrete mogelijkheden het kan bieden, is het best inzichtelijk te maken met verhalen van clubs die dat al hebben gedaan. Ter inspiratie zijn hieronder drie praktijkvoorbeelden uitgelicht:

Wijksportclub Korte Akkeren in Gouda

De gemeente Gouda stelde de vitaliteit van voetbalvereniging ONA veilig door de club een grote rol in de wijk te geven. De eens bloeiende vereniging werd geteisterd door terugloop van leden en was op sterven na dood. Het project kreeg de naam Wijksportclub Korte Akkeren. In twee jaar tijd is het sportpark het kloppend hart in de gelijknamige wijk: een huiskamer. Meer levendigheid op het sportpark heeft een positieve invloed op het behoud van voetballeden, nieuwe voetballeden, meer inkomsten van de kantine, goodwill bij de buurtbewoners en verbetering van de leefbaarheid van de wijk en daarmee ook de positie van de vereniging in de wijk. Lees het hele verhaal.

WION, korfbalvereniging in Rotterdam

Deze korfbalvereniging uit de Rotterdamse wijk Ommoord is sinds 2014 een Sportplusvereniging. Sportplusverenigingen doen meer dan hun kerntaak: sport verzorgen voor leden. Ze benutten hun maatschappelijke functie ook voor de wijk. WION richt zich, net als alle Sportplusverenigingen, op verschillende doelgroepen op de thema’s gezondheid (Kombifit, Senioren sportief), werk/re-integratie (Bewegen naar werk), participatie (G-Korfbal) en onderwijs (schoolsportactiviteiten). De vereniging heeft een mooi clubhuis, een sporthal, kunstgrasvelden en een grasveld. Lees het verhaal

AthenA, hockeyvereniging in Amsterdam

De accommodatie van hockeyclub AthenA ligt op sportpark Voorland/Middenmeer in Amsterdam. Het sportpark kenmerkt zich door zijn openheid, aandacht voor beweegvriendelijke en gezonde inrichting (natuurlijke speelplekken, buitenfitness, fiets- en wandelpaden, fruitbomen) en de aanwezigheid van veel sportverenigingen. Het park bestrijkt ongeveer 40 hectare (inclusief beplanting). Het nieuwe clubgebouw van AthenA is een eye-catcher. Het is in 2014 opgeleverd. Naast de hockeyclub maken ook FTSA Fysiotherapie, buitenschoolse opvang Woest Zuid en huiswerkbegeleiding The School gebruik van het pand. Lees hier het verhaal van AthenA. 

Gerelateerd

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: