Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Digitale tools voor trainers & coaches

Door NOC*NSF

Op deze pagina vind je een of meerdere gebruiksvriendelijke online tool(s), waar je gebruik van kunt maken in je werk bij je club. Sommige tools zijn geschikt voor elke sport, anderen voor een bepaalde sport. De tools bieden onder andere oefenstof, videoanalysemogelijkheden, jaarplanningen, spelervolgsystemen en feedbackfunctionaliteiten waarmee jij je trainingen en wedstrijden leuker en gestructureerder kunt maken. Kortom, je hoeft zelf niet het wiel uit te vinden. Hooguit te zoeken naar wat past bij jouw stijl en wat aansluit bij de leeftijd en het niveau van jouw sporters. Maak gebruik van dit gemak!

Hoe deze pagina tot stand gekomen is? Trainers, coaches, medewerkers van sportorganisaties en universiteiten hebben een lijst met bijna honderd tools beoordeeld. De top dertig hiervan is vervolgens geanalyseerd door technisch specialisten op het gebied van stabiliteit, kwaliteit en gebruiksgemak. En op grond daarvan is onderstaande selectie van tools tot stand gekomen. NOC*NSF en de sportbonden vellen zelf geen oordeel over deze digitale middelen, dat mag je zelf doen. Waar ben jij zelf naar op zoek? Neem een kijkje in het aanbod!

Inhoud

IKSO. Feedbackmanagement voor diverse sporten

Sportsview. Videoanalyse voor diverse (team) sporten

TeamTV. Videoanalyse PLUS voor diverse sporten

Tracklete. Atletenvolgsysteem voor roeien

Clubwave. Teammanagement voor korfbal

Kicks & Sticks. Teammanagement voor diverse (team) sporten

Rinus. Oefenstof PLUS voor voetbal

THEO. Oefenstof PLUS voor hockey en meer

VTON. Voetbaloefenstof database


IKSO

Korte omschrijving: IKSO is een feedbackmanagement tool die sportverenigingen in staat stelt een open feedbackcultuur te creëren tussen vereniging, trainers, spelers én ouders; waarin het geven én ontvangen van feedback makkelijker en leuker wordt. IKSO faciliteert het geven en ontvangen van feedback tussen trainers en spelers maar bijvoorbeeld ook tussen trainers en technisch managers of tussen trainers en ouders.

Sporten: Generiek

Functionaliteiten: Basis pedagogische kennis, Het spelerspaspoort / volgsysteem, Interactie tussen trainers/coaches onderling én met de docent/praktijkbegeleider, Doorontwikkeling trainer/coach.

Achtergrond: IKSO is tien jaar geleden opgericht met een achtergrond vanuit de sportopleiding (ALO). Tijdens deze opleiding is IKSO uit behoefte én noodzaak geboren. Ze ontvingen wel feedback van docenten maar de feedback was niet onderbouwd vanuit onderwijskundige methoden. IKSO heeft zich de eerste jaren voornamelijk op commerciële bedrijven gericht maar nu het business model goed staat maken ze graag de stap terug naar de sport.

Offline/Online: Online​

Platformen: IOS - Android

Korte omschrijving: SPORTSVIEW is een video analyse tool. Via een app geef je, eventueel met meerdere mensen tegelijk, de haarscherpe videobeelden tijdens de wedstrijd “tags” zodat zichtbaar is welke keuzes spelers maken. Zo is het direct na afloop mogelijk de samenvatting te analyseren met individuele spelers en het team. SPORTSVIEW bestaat uit een videomast (inclusief camera en toebehoren) en analysesoftware. Deze zijn ook los te gebruiken.

Sporten: Voetbal, Hockey, Rugby, Handbal, Korfbal, Volleybal

Functionaliteiten: Het spelerspaspoort / volgsysteem, Toegang tot oefenstof (inspiratie), Tools om tijdens de training/wedstrijd te gebruiken, Doorontwikkeling trainer/coach.

Achtergrond: SPORTSVIEW is ontwikkeld vanuit de situatie dat er bij een BVO geen geld, geen ruimte en geen mensen waren om analyses te maken en uit te voeren. Omdat videoanalyse voor teamsporten een must is, is SPORTSVIEW op deze drie pijlers ontwikkeld: flexibel, betaalbaar en doeltreffend.

Offline/Online: Online​

Platformen: IOS - Android

Korte omschrijving: TeamTV is in de basis een video analyse tool. Daarnaast heeft TeamTV het platform zo ingericht dat het fungeert als ecosysteem waarin derde partijen middels api’s hun tools kunnen koppelen. Inmiddels zijn er onder andere een oefenstofdatabase en een spelervolgsysteem gekoppeld en beschikbaar.

Sporten: Handbal, Hockey, Korfbal, Tennis, Voetbal, Volleybal

Functionaliteiten: Basis kennis over de sport, Het spelerspaspoort / volgsysteem, Toegang tot oefenstof (inspiratie), Tools om tijdens de training/wedstrijd te gebruiken

Achtergrond: TeamTV is acht jaar geleden opgericht als video analyse tool binnen korfbal. Inmiddels hebben ze zich verbreed naar andere sporten zoals hockey, handbal, voetbal, tennis en volleybal. TeamTV onderscheidt zich op dit moment door de ecosysteemgedachte. Daarnaast wil TeamTV de betrokkenheid van de sporter en zijn directe omgeving vergroten met daarop gerichte functionaliteiten. TeamTV richt zicht op zowel de breedte- als de topsport.

Offline/Online: Online​

Platformen: IOS - Android

Korte omschrijving: Tracklete is een webapplicatie voor het beheren van planningen, het bewaken van de gezondheid van sporters en het volgen van de prestaties. Je koppelt eenvoudig een ergometer of een hartslagmeter met GPS en je kunt direct beginnen met het verzamelen en inzien van data over je sporter(s). Daarnaast biedt het de mogelijkheid om in contact te blijven met je sporter(s). De tool is geschikt voor individuele atleten, team- en verenigingscoaches.

Sporten: Roeien

Functionaliteiten: Het spelerspaspoort / volgsysteem, Toegang tot oefenstof (inspiratie), Tools om tijdens de training/wedstrijd te gebruiken

Achtergrond: Tracklete is ontstaan omdat er geen goede, betaalbare, tool bestond om prestaties te monitoren voor roeiers. Een aantal studenten van de Technische Universiteit van Eindhoven bouwden Tracklete tijdens hun studie. In het begin was het platform alleen beschikbaar voor een groep fanatieke roeiers bij een lokale vereniging. Het platform bedient ondertussen meer dan 1200 roeiers over heel de wereld.

Offline/Online: Online​

Platformen: IOS - Android

Korte omschrijving: Clubwave is een team management webapp voor spelers, trainers/coaches, clubleden en fans met een speler-volgsysteem, oefenstofdatabase, video integratie analyse systeem, teambeheer en een online live scorebord. Binnen Clubwave zijn de trainers/coaches vrij om eigen oefeningen toe te voegen en is het mogelijk om met spelers te communiceren en hun gezondheid en belastbaarheid te bewaken.

Sporten: Korfbal

Functionaliteiten: Basis pedagogische kennis, Het spelerspaspoort / volgsysteem, Toegang tot oefenstof (inspiratie), Tools om tijdens de training/wedstrijd te gebruiken, Interactie tussen trainers/coaches onderling én met de docent/praktijkbegeleider, Doorontwikkeling trainer/coach

Achtergrond: Vijf jaar geleden is Clubwave opgericht en gestart in het korfbal. Als hoofdcoach van een korfbalvereniging op eredivisieniveau was informatie over het team onoverzichtelijk op papier en andere losse documenten te vinden. Vanuit de nood om meer overzicht én inzicht te creëren in deze versplinterde informatie is Clubwave ontstaan. Daarnaast was de wens een interactief platform te ontwikkelen voor de toekomst.

Offline/Online: Online​

Platformen: IOS - Android

Korte omschrijving: Kicks ‘n Sticks is een volledig interactief team management platform voor spelers, trainers/coaches en ouders. Het platform bevat een spelervolgsysteem, oefenstofdatabase en uitgebreid teambeheer. Daarnaast maakt het platform gebruik van gamification. Hiermee worden spelers op een leuke en speelse manier gestimuleerd om thuis oefeningen uit te voeren via de app.

Sporten: Honkbal, Hockey, Voetbal

Functionaliteiten: Basis kennis over de sport, Basis pedagogische kennis, Het spelerspaspoort / volgsysteem, Toegang tot oefenstof (inspiratie), Tools om tijdens de training/wedstrijd te gebruiken, Doorontwikkeling trainer/coach

Achtergrond: De tool is ontwikkeld voor hockey, maar is in de basis opgezet om generiek te worden gebruikt. Op dit moment worden veel specifieke tools ontwikkeld voor verschillende sporten. Dit kost veel tijd en energie. Om deze reden ontwikkelt Kicks ‘n Sticks op basis van de behoefte die leeft bij de gebruikers en de betreffende sport. Met een eigen development team spelen ze in op de actualiteit en vernieuwen ze de tool continue.

Offline/Online: Online​

Platformen: IOS - Android

Korte omschrijving: Rinus is een door de KNVB ontwikkelde trainingstool (in web en app variant) voor alle voetbal jeugdtrainers en coaches in Nederland. Alle oefeningen, trainingen, meerweekse programma’s en trainingsplannen zijn ontwikkeld vanuit de voetbalvisie die de KNVB omarmt: met plezier beter leren voetballen. Hiermee biedt de KNVB een uniek en eigen product aan, waar gemiddeld 20.000 trainers/coaches maandelijks gebruik van maken.

Sporten: Voetbal

Functionaliteiten: Basiskennis over de sport, Basis pedagogische kennis, Toegang tot oefenstof (inspiratie), Tools om tijdens de training/wedstrijd te gebruiken, Doorontwikkeling trainer/coach

Achtergrond: Vanuit de behoefte van jeugdtrainers en -coaches is Rinus ontwikkeld en in 2017 gelanceerd. In deze ontwikkeling zijn deze behoefte samengebracht met de expertise en visie van de KNVB. Inmiddels heeft Rinus zich verder doorontwikkeld en is het een tool die voor ‘alle trainers/ coaches’ ondersteuning biedt. Middels een inlog is Rinus gratis te gebruiken, je hoeft hier geen lid van de KNVB voor te zijn.

Offline/Online: Online​

Platformen: IOS - Android

Korte omschrijving: HockeyFood is een applicatie (web & app) - ontwikkeld vanuit het hockey - voor bonden, clubs, teams, trainers/coaches, individuele sporters en ouders. HockeyFood is de opvolger van HockeyPraktijk en THEO. Met HockeyFood kun je leerlijnen, trainingen en oefeningen maken en delen met specifieke groepen, clubs, teams, spelers etc.

Sporten:Hockey, maar klaar voor alle andere sporten.

Functionaliteiten: Complete jaarplannen (leerlijnen, trainingen, trainingsweken, oefeningen, coach-doelen) per leeftijdscategorie (klaar en zelf aan te passen). Tactische en technische vaardigheden volledig in beeld gebracht. Delen via de app of via what’s app met wie je wilt. Bijhouden van presenties. Sponsor-activatie in het platform. Mogelijkheden voor het personaliseren van de look&feel. Zelf uploaden van bestanden, filmpjes etc. Zelf toevoegen van taglists, thema’s etc. Specifieke rapportages over de inzichten in het gebruik. White-label mogelijkheid voor andere sporten / bonden / koepelorganisaties.

Achtergrond: HockeyPraktijk & THEO bestaan beide sinds zeven jaar als opvolgers van respectievelijk de Hockey Academy en de Hockey Academie. Beide zijn ontwikkeld vanuit de praktijkervaring bij diverse hockeyclubs, van hoofdklasse clubs tot kleinere clubs. Deze kennis is omgezet in een modern -en laagdrempelig platform wat inmiddels door ruim 150 hockeyclubs in Nederland. HockeyFood wil vooral toegankelijk en laagdrempelig zijn en daarmee voor iedereen inzetbaar. Inmiddels is HockeyFood in gesprek met enkele andere sportkoepels om ook voor die sporten de waarde in te zetten.

Offline/Online: Online​

Platformen: IOS - Android

Korte omschrijving: VTON is een voetbaloefenstof database met een doorlopende leerlijn voor de jeugd van 5 tot en met 19 jaar. Deze leerlijn is door VTON ontwikkeld en wordt door 12.000 trainers/coaches door heel Nederland gebruikt om spelers leuker en leerzamer te laten sporten. In deze leerlijn komen alle facetten van de sport aan bod in meer dan 950 kant-en-klare oefeningen. Het VTON ecosysteem bestaat uit een app voor spelers, trainers, coaches en keepers. Daarnaast zijn alle applicaties volledig offline te gebruiken.

Sporten:Voetbal, Volleybal

Functionaliteiten: Basis kennis over de sport, Basis pedagogische kennis, Toegang tot oefenstof (inspiratie), Tools om tijdens de training/wedstrijd te gebruiken, Doorontwikkeling trainer/coach

Achtergrond: VTON is ontwikkeld met als doel om de trainers/coaches in de breedtesport te ondersteunen bij het leuker en leerzamer maken van trainingen; met als direct gevolg dat sporters meer plezier beleven. In samenwerking met professionele voetbalclubs is een leerlijn ontwikkeld voor zowel de vereniging als de trainer/ coach. Op deze manier trainen spelers gericht aan hun ontwikkeling.

Offline/Online: Offline & Online​

Platformen: IOS - Android

Gerelateerd

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: