Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

50-plussers

Door NOC*NSF

Steeds meer mensen van 50 jaar en ouder willen vitaal blijven en blijven sporten. Ze zijn een groeiende categorie potentiële leden voor sportclubs. Het is daarom nuttig om na te gaan of jouw sportvereniging voldoende passend aanbod heeft voor deze categorie leden.

Oudere volwassenen (45 tot 65 jaar)

Een trend die goed zichtbaar is bij oudere volwassenen, is dat deze doelgroep relatief laag scoort in de sportdeelname. Ze hebben vroeger vaak wel gesport, maar in deze leeftijdscategorie sport slechts 60 procent minimaal twaalf keer per jaar. Deze leeftijd biedt juist heel veel kansen om weer te gaan sporten, want de zorg voor de kinderen neemt af en mensen komen in een leeftijdsfase waarin ze minder gaan werken.

50-plussers die werken zijn vitaal en willen graag fit blijven. Sportactiviteiten als Start to Run, Start2Bike en 7 tegen 7 voetbal sluiten hierbij aan. Gepensioneerden hebben vooral behoefte aan gezelligheid, samen genieten en vitaal blijven. Sportieve activiteiten als Sneeuw Fit, Fithockey en Valpreventie bij judoclubs zijn voor hen leuk om te doen.

Stappenplan 50-plussport

Wil jouw vereniging aan de slag met het ontwikkelen van sportaanbod voor 50-plussers? Gebruik dan het handige Stappenplan 50-plussport. Heb je wel al een aanbod, maar vraag je je af of je dat niet kunt verbeteren, dan is het ook goed om dit stappenplan door te nemen en te kijken waar voor jouw club nog kansen liggen. Het stappenplan helpt je om op basis van jouw vraag en situatie het passende aanbod te ontwikkelen.

'Ik neem je mee'

Naast de 50-plussers die nog steeds actief aan sport doen en genieten van het fitte gevoel, de sociale contacten en het plezier dat sport hen geeft, zijn er ook 50-plussers die wel willen sporten, maar de weg naar de sportclub niet goed kunnen vinden. Ook zijn er in Nederland meer dan één miljoen mensen boven de 55 jaar eenzaam. Sport kan hiervoor een oplossing bieden, al gaat dat niet vanzelf. Middels het beweegprogramma ‘Ik neem je mee’ kun je hier als sportaanbieder iets in betekenen. Roep je huidige 50-plusleden op om iemand uit hun omgeving persoonlijk uit te nodigen en te introduceren binnen hun club of sportgroep. Daarmee verlaag je voor deze mensen de drempel om te gaan sporten. Dan is het belangrijk om persoonlijke begeleiding en aandacht te bieden, zeker in het eerste jaar. Ook voelt deze groep zich sneller thuis in de nieuwe omgeving als het sportaanbod passend is en er goede instructie wordt gegeven om snel actief mee te kunnen doen. Het initiatief 'Ik neem je mee' wordt al sinds enkele jaren succesvol toegepast tijdens de Nationale Sportweek

Exitproces 50-plussers

Ook voor 50-plussers geldt: om allerhande redenen kan het gebeuren dat zij stoppen met sporten. Inzicht in afhaakredenen van opzeggende leden is waardevol. Het brengt elementen aan het licht die je wellicht kunt verbeteren om sporters langer te behouden. Zestien sportbonden en NOC*NSF hebben samen een korte vragenlijst en een ‘voorbeeld bericht’ opgesteld voor leden die afhaken. Je mag die overnemen voor je eigen vereniging. Je kunt de vragenlijst en het voorbeeldbericht hier bekijken.

Gepensioneerden (65-plussers)

De meeste 65-plussers hebben vanwege hun pensioen ineens betrekkelijk veel vrije tijd. Sport biedt dan een mooie uitkomst om fit te blijven en om sociale contacten te leggen en te onderhouden. Cijfers laten zien dat minder dan 50 procent regelmatig sport. In deze video zie je een aantal voorbeelden van volwassensporten. Daarbij komen ook de behoeften van deze doelgroepen voorbij in deze video.

Competitie is voor gepensioneerde leden meestal niet zo belangrijk, ze vinden het vooral leuk om gezellig samen te bewegen. In tegenstelling tot de drukbezette jongeren en jongvolwassenen sporten ze graag overdag, op tijdstippen dat het niet zo druk is op de accommodatie.

Vaak twijfelen 60-plussers of hun gezondheid en fysieke capaciteiten het wel toelaten om te sporten. Laat zien dat sporters met eventuele fysieke klachten ook bij je terecht kunnen en werk met opgeleide trainers die rekening houden met (on)mogelijkheden. Laat iedereen meedoen op zijn eigen tempo, manier en niveau. Organiseer aangepast sportaanbod, bijvoorbeeld met zachtere materialen, een kleiner veld of differentiatie binnen de training. 65-plussers sporten het liefst met gelijkgestemden, bijvoorbeeld met dezelfde fysieke (on)mogelijkheden. 65-plussers hechten veel waarde aan goed opgeleide trainers en instructeurs bij wie ze zich veilig voelen. Ze geven de voorkeur aan een trainer die oog heeft voor elke deelnemer afzonderlijk en in kan gaan op eventuele bijzonderheden, die extra aandacht besteedt aan persoonlijk contact en gezelligheid en die wel enthousiast, maar niet belerend is.

Ouderen voelen zich jong en willen niet aangesproken worden op hun leeftijd of bestempeld worden als ‘senior’, ‘oudere’ of ‘bejaard’. Kies in je communicatie met deze doelgroep dus altijd voor fit, verzorgd, actief en gelukkig ogende ouderen. Benoem dat ze kunnen sporten met ‘maatjes’ en leg de nadruk op gezelligheid, genieten, fitheid en contact.

Behoud gepensioneerde leden

60-plussers houden van gezelligheid en gastvrijheid. Om hen voor jouw vereniging te winnen is het belangrijk dat leden zich welkom voelen. Daarbij helpen een fijne, informele sfeer en een excellente service, zowel bij aankomst, vertrek als tijdens het verblijf op de sportaccommodatie. Vraag ook regelmatig hoe het hen bevalt en neem contact op als mensen niet aanwezig zijn. 

Samenwerking zorg en sport

Zoals al werd aangegeven twijfelen veel 60plussers aan hun fysieke mogelijkheden om aan sport te doen. Of zijn ze even niet zo vitaal, als ze wellicht zouden willen. Deze mensen kun je behouden voor je club door samen te werken met zorgverleners. Dan hebben de deelnemers het gevoel dat er goed gelet wordt op het juiste aanbod en de juiste begeleiding voor hun situatie. Als je de samenwerking wilt zoeken met zorgverleners, dan is het goed om op enkele zaken te letten. Zo is het bijvoorbeeld heel zinvol om samen met enkele andere sport- en beweegaanbieders een zorgverlener te benaderen. Tien tips om samen te werken met zorgverleners vind je hier.

Op andere pagina’s op Clubbase staat informatie over hoe je deze doelgroep kunt binden aan jouw vereniging. En belangrijker nog: hoe je ze vervolgens kan behouden! Lees daarom meer over ledenwerving van 50-plussers en het behoud van 50-plussers voor jouw vereniging.

Gerelateerd

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: