Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Aangepast sporten

Door NOC*NSF

Betrokken sportorganisaties doen er alles aan om de sportdeelname van mensen met een beperking te verhogen. Deze groep blijft namelijk achter als het gaat om sportparticipatie. Van de mensen zonder beperking weet 60,1 procent minstens één keer per week te sporten. Bij mensen met een (motorische, visuele of auditieve) handicap wordt nauwelijks de 25 procent aangetikt. Alleen verstandelijk beperkten zijn een uitzondering op de regel. Van die groep weet ‘maar liefst’ 35 procent wekelijks te sporten (Bron: Kenniscentrum Sport en Bewegen).

Om dit gat te dichten, zijn samenwerkingen tussen verschillende organisaties hard nodig. De sportclubs in Nederland kunnen een essentiële rol spelen, door vraag en aanbod met elkaar te verbinden op lokaal niveau. Sport en bewegen moet voor iedereen toegankelijk zijn, met voldoende mogelijkheden in de directe woonomgeving. Meer weten over aangepast sporten? Bekijk dan Unieksporten.nl, Allesoversport.nl of gehandicaptensportnederland.nl.

Aanbod starten

‘De 6 van aangepast sporten’ zijn zes vragen die sportclubs helpen bij het organiseren van een nieuw sportaanbod voor mensen met een beperking. Voor de zes vragen en de uitgebreide uitgangspunten per vraag, klik hier.

Om de integratie in de sport tussen jongeren mét en zonder beperking te vergroten, is het stappenplan ‘Samen Sporten’ bedacht. Dit stappenplan kunnen clubs doorlopen om gezamenlijk sporten mogelijk te maken.

Een project vanuit NOC*NSF dat goed aansluit bij Samen Sporten, is het beweegprogramma ‘Ik neem je mee’. Dit project koppelt sportambassadeurs aan mensen voor wie het minder vanzelfsprekend is om te sporten. In samenwerking met sportbonden en andere partners wordt hét ideale sportaanbod voor de ambassadeur en zijn sportmaatje gevonden en kan je met z’n tweeën aan de slag!

Benieuwd welke samenwerkingsverbanden er al zijn op het gebied van aangepast sporten binnen jouw gemeente? Klik hier om te zien welk samenwerkingsverband zorgt voor een passend beweeg- en sportaanbod!

Subsidies

Het aanbieden van aangepast sporten op een sportclub kost vaak geld. Diverse regio’s en gemeenten hebben subsidies om in bepaalde kosten tegemoet te komen. Benieuwd naar welke organisaties jouw vereniging financiële hulp kunnen bieden om aangepast sporten mogelijk te maken? Klik dan hier.

Er zijn mogelijkheden om naast het aangepast sporten nog meer te doen op het gebied van inclusie en diversiteit. Denk bijvoorbeeld aan mensen die vanwege hun etnische achtergrond of seksuele geaardheid belemmeringen ervaren om zich thuis te voelen op jouw club. Ook voor zo’n ontwikkelingstraject zijn er tegemoetkomingen met het stimuleringsbudget. Een mooi voorbeeld van een goed benut stimuleringsbudget is het verhaal van kickboxschool Hoyer's Gym in Heerlen.

Toegankelijkheid accommodaties

Mensen met een beperking kunnen steeds beter terecht bij sportclubs en accommodaties. Toch zijn er nog steeds veel sportclubs die moeilijk toegankelijk zijn voor rolstoelen. Om sportaccommodaties toegankelijk te maken voor iedereen, zijn er richtlijnen voor zowel buitensportaccommodaties als indoor sportaccommodaties.

Gerelateerd

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: