Kwetsbare mensen
De sportparticipatie van kwetsbare mensen blijft achter bij de gemiddelde Nederlandse bevolking. Ze voelen zich in het verenigingsleven vaak minder snel thuis. Belemmeringen zoals te weinig geld, een slechte gezondheid of psychische problemen kunnen daarin meespelen. Aan de andere kant kampen sportaanbieders vaak met vooroordelen of weten ze niet hoe ze de doelgroep kunnen bereiken.
Met kwetsbare mensen wordt gedoeld op een grote groep mensen in Nederland die moeite hebben te participeren in de maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan kinderen en volwassenen die vaak meerdere problemen hebben. In die groep zitten heel wat mensen die graag willen meedoen met sport, maar waarvoor de drempel vanwege uiteenlopende belemmeringen (nog) te hoog is. Sport kan voor hen heel veel betekenen.
Bindend element
Sport is niet alleen leuk om te doen, het is een bindend element voor onze maatschappij, vergroot de leefbaarheid in wijken en draagt bij aan een gezonde leefstijl. Via 25.000 verenigingen zijn in Nederland jaarlijks ruim 4,7 miljoen georganiseerde sporters actief. Maar ook ongeorganiseerd sporten er veel mensen. De sportparticipatie van kwetsbare mensen blijft achter bij die van de gemiddelde Nederlandse bevolking. We zien ook dat clubs en de vrijwilligers bij die clubs vaak enorm kunnen genieten van de mensen in hun club. Ze voelen dat ze waardevol ‘werk’ doen en dat ze daarvoor gewaardeerd worden.
Wat kan ik als sportbestuurder doen?
Het is logisch dat het voor het bestuur van een sportvereniging niet eenvoudig is de doelgroep kwetsbare mensen binnen de club een plek te geven. Niet alleen zijn de achtergronden van deze mensen heel divers en specifiek, het vergt ook het een en ander aan voorbereiding om ermee aan de slag te gaan. Toch kunnen we ons voorstellen dat je hen als bestuur wilt helpen. Wil je specifiek aanbod ontwikkelen? Vraag buurtbewoners, de gemeente en professionals van bijvoorbeeld het sociale wijkteam wat de behoeften zijn van de doelgroep. Betrek de doelgroep zo snel mogelijk. Vraag naar hun doelen en behoeften ten aanzien van sport- en beweegaanbod en naar praktische zaken als dagen en tijdstippen. Laat je doelgroep meedenken in het plan van aanpak en geef verantwoordelijkheid. Je kunt ook besluiten geen speciaal aanbod te ontwikkelen, maar wel bewust open te staan voor kwetsbare mensen. Creëer een veilige, gastvrije omgeving waarin zij (onder begeleiding) net als ieder ander lid meedraaien.
Gerelateerd

Heb je een vraag?
Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: