Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Alcohol

Door NOC*NSF

Alcoholmisbruik is een grote bron van zorg in onze maatschappij. Zowel in het algemeen, maar onder jongeren in het bijzonder. De wet is al jaren duidelijk op dit punt: het verkopen van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar is verboden. Het opstellen van een verantwoord alcoholbeleid kan vrijwilligers en kantinepersoneel daarbij ondersteunen.

De sportkantine is dé plek waar je na het sporten rustig kunt genieten en napraten onder het genot van een drankje. Die gezelligheid op de club is voor veel leden belangrijk, maar de regelgeving naleven blijkt in de praktijk moeilijk. Op de club zijn doorgaans veel jongeren aanwezig en de mensen achter de bar zijn vrijwel altijd vrijwilligers, voor wie het lang niet altijd makkelijk is de drank & horecawet exact te kennen. Voor sportclubs geldt dus dat zij hier scherp op moeten letten omdat er in de sportkantines vaak veel jongeren samenkomen en zij op deze manier alsnog in aanraking komen met alcohol. 

Volg de e-learning Voor Elkaar Sport

De e-learning ‘Voor Elkaar | Sport’ is in samenwerking met VWS, NOC*NSF en twee andere branches speciaal ontwikkeld voor barvrijwilligers/medewerkers van sportkantines.

In drie online modules, afgesloten door een toets, leren we je welke regels er gelden voor verantwoorde alcoholverstrekking, hoe je moet reageren in lastige situaties en vooral hoe je kunt voorkomen dat er alcohol wordt geschonken aan minderjarigen of dronken personen.

Het is verplicht dat er tijdens het schenken van alcohol iemand aanwezig is met óf een diploma Sociale Hygiëne óf met dit certificaat. VWS en NOC*NSF adviseren om iedereen die wel eens achter de bar staat of die verantwoordelijkheid hierin heeft (bestuur, barcommissie) deze e-learning te laten volgen.

Aan de slag met het vernieuwen of maken van het alcoholbeleid voor jouw club?

Wil je voor jouw club een (online) bijeenkomst organiseren voor alle barmedewerkers en betrokkenen? Samen met Kinderarts Nico van der Lely (Stichting Jeugd & Alcohol) kunnen wij dit organiseren. Vraag een inspiratiesessie aan door een email te sturen naar sportopleidingen@nocnsf.nl of kijk hier voor meer info over de sessie.

Gerelateerd

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: