Rookvrij
Veel kinderen tussen de 6 en de 17 jaar zijn lid van een sportvereniging en daarmee is het een belangrijke omgeving in het leven van opgroeiende kinderen. Op veel sportterreinen wordt buiten echter nog vaak gerookt. Terwijl maar liefst 8 op de 10 Nederlanders wil dat sportterreinen waar kinderen komen rookvrij zijn. Clubs die de weg naar rookvrij willen inslaan, kunnen direct aan de slag met praktische informatie en materialen. NOC*NSF streeft naar een rookvrije sportomgeving in 2025. Inmiddels gingen 1700 sportverenigingen in 2021 je voor op weg naar deze ambitie.
Op weg naar een Rookvrije Generatie
In een rookvrije omgeving komen kinderen niet in de verleiding om te gaan roken en wordt meeroken voorkomen. Zo beschermen we kinderen en zorgen we ervoor dat zij rookvrij opgroeien. Een rookvrije sportvereniging draagt bij aan een Rookvrije Generatie. NOC*NSF zet zich in voor de ambitie 'alle sportclubs rookvrij in 2025'.
Zien roken, doet roken
Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Vooral van personen tegen wie kinderen opkijken, zoals sporters, maar ook van trainers en ouders kopiëren ze het gedrag. Een rookvrij sportterrein biedt het goede voorbeeld.
Een rookvrij sportterrein:
- geeft kinderen het goede voorbeeld;
- beschermt kinderen tegen de verleiding om te gaan roken;
- voorkomt het schadelijke meeroken;
- zorgt voor positieve aandacht voor de sportclub;
- heeft minder afval van sigarettenpeuken en -pakjes;
- draagt bij aan de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’.
Bekijk hoe jullie aan de slag kunnen met een rookvrij sportterrein.
Steeds meer clubs rookvrij
De stap naar volledig rookvrij maak je als club vaak niet zomaar. Gelukkig groeit het draagvlak voor een rookvrije omgeving onder clubs wel. Voetbalclub RCL uit Leiderdorp is een voorbeeld van een club die de rookvrije afspraak stapsgewijs invoert. Zij begonnen met nog één plek, uit het zicht, waar wél gerookt mocht worden. Sinds de zomer van 2017 zijn ze geheel rookvrij. “Toen ik het idee van een rookvrije vereniging in het bestuur bracht, moesten de andere bestuursleden eerst even wennen”, blikt voorzitter Kees van der Burg terug. “Maar al snel waren alle bestuursleden voor het initiatief, ook de rokers. Er is denk ik genoeg draagvlak binnen de verenigingen om rookvrij te worden. Het sluit aan bij het toenemende besef dat we kinderen moeten beschermen tegen roken, nationaal en internationaal.”
Meedoen
Via de website van Rookvrije Generatie kun je veel informatie krijgen en zelfs een informatiepakket bestellen voor jouw sportclub, met o.a. een argumentenkaart, een flyer, poster & online banner, voorbeeldteksten en een toolkit met tips & tricks voor de naleving van een rookvrij terrein. Als je wilt laten zien dat jouw sportvereniging rookvrij is, kun je ook borden plaatsen. Buitensportverenigingen die een rookvrij-beleid hebben ingevoerd kunnen maximaal 10 gratis rookvrij-borden aanvragen. Bekijk via het aanvraagformulier of je in aanmerking komt. Mocht je geen borden willen plaatsen, maar je wilt als club wel rookvrij zijn, meld dat dan bij jouw sportbond. Die monitoren namelijk hoeveel verenigingen rookvrij zijn.
Gerelateerd
Heb je een vraag?
Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: