Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Achtergrondinformatie milieuvriendelijk beheer

Door NOC*NSF

Binnen de gezamenlijke ambitie van een aantal sportbonden om te werken aan milieuvriendelijk onderhoud en beheer van onze buitensportterreinen, is een overzicht gemaakt van de aantallen velden per sport en de typen ondergronden per sport. 

De gegevens over de aantallen en typen velden per buitensport zijn verstrekt door de betreffende sportbonden: KNHB, KNVB, KNLTB, KNKV, KNCB, Rugby Nederland, KNBSB, NHV en KNAU. Deze gegevens zijn afkomstig uit eind 2020.

Opmerking: Atletiek bevat 191 accommodaties met diverse typen ondergronden.

Uit dit overzicht van aantallen velden van deze negen sportbonden kunnen enkele belangrijke kengetallen berekend worden.

  • Het oppervlak beschikbaar natuurgras bij deze negen bonden bedraagt 30,1 miljoen m².
  • Het oppervlak kunstmatige ondergronden bedraagt 38,2 miljoen m².

Hiermee bestrijkt natuurgras 44 procent van het bespeelbare sportoppervlakten en de kunstmatige ondergronden 56 procent van het bespeelbare buitensportoppervlak bij deze elf sporten. Het gaat hierbij over veel vierkante meters en ook daarom is milieuvriendelijk onderhoud en beheer zo van belang.

Uitgaande van de algemene kengetallen (bespeelbaarheid van natuurgras van 350 uur per jaar en bespeelbaarheid van kunstmatige ondergronden van 1200 uur per jaar):

  • Levert natuurgras 18,5 procent van het aantal beschikbare speeluren bij deze elf sporten.
  • Leveren de kunstmatige ondergronden 81,5 procent van het aantal beschikbare speeluren op buitensport terreinen bij de sporten van deze negen bonden. 

Gerelateerd

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: