Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Bestuursaansprakelijkheid

Door Sport in Deventer

Wanneer je bestuurder bent bij een sportvereniging, ben je wettelijk aansprakelijk voor de gevolgen van jouw handelen. Ondanks dat het een vrijwilligersfunctie is. Maar wat betekent dat eigenlijk en hoe ga je hiermee om? 

Een bestuurder kan aangesproken worden op onbehoorlijk bestuur, hierbij kan de bestuurder interne of externe aansprakelijkheid dragen. Meer informatie over bestuurdersaansprakelijkheid vindt u op Alles over sport.

Nieuwe wet WBTR per 1 juli 2021

De Wet Bestuur en Toezicht rechtspersonen (WBTR) gaat in op 1 juli 2021. De WBTR is in het leven geroepen voor verenigingen en stichtingen om misstanden bij het besturen te voorkomen. Alle verenigingen en stichtingen moeten op 1 juli 2021 aan de wet voldoen. Het gaat er vooral om het besturen van verenigingen professioneler te maken om misstanden te voorkomen. Je moet dan denken aan het voorkomen van belangenverstrengelingen, het zorgen voor goede interne processen als het gaat om besluitvorming en een goed beheer van de financiën. Wat het allerbelangrijkste is, is dat bestuurders het belang van de vereniging altijd voorop zetten en dit ook als zodanig in de formele stukken van de vereniging weg hebben geschreven. En vervolgens moet iedereen er ook naar handelen.

Voortschrijdend inzicht en overleg met juridische adviseurs heeft geleid tot het volgende advies hoe je het best voor jouw vereniging kan zorgen dat jullie voldoen aan de wet.

 1. Neem een licentie af bij de WBTR.nl à € 120,-en maak gebruik van alle digitale hulpmiddelen en juridische bijstand. WBTR neemt je bij de hand in het doorlopen van de stappen die je moet zetten om aan de wet te voldoen. Het is wel even werk, maar erg goed te doen.
 2. Indien gewenst, biedt WBTR.nl hulp bij het doorlopen van alle processtappen, dit kost € 90,-
 3. Na het doorlopen van de stappen heb je inzicht wat je voor jouw vereniging zal moeten gaan regelen en of jullie statuten moeten worden aangepast.
 4. In ieder geval zal het vastleggen van de bestuursafspraken een onderdeel zijn van het stappenplan. In de licentie zitten veel conceptteksten die je makkelijk kunt aanpassen aan je eigen vereniging. Na het vastleggen van deze afspraken in een bestuurdersregeling is het belangrijk hierover te communiceren met je leden. Dit kan in een nieuwsbrief, via de website en in de Algemene Ledenvergadering.
 5. Leef de gemaakte afspraken ook na, want alleen daarmee voorkom je aansprakelijkheid mocht het onverhoopt fout gaan en voorkom je ook dát het fout gaat binnen je vereniging!
 6. Indien blijkt dat de statuten veel afwijken van de WBTR, dan kun je deze laten aanpassen bij de notaris. Dit heeft geen haast, want er is een overgangstermijn van 5 jaar. Twijfel je, vraag kan advies bij WBTR.nl of vraag het aan de notaris.
 7. Let speciaal op of en hoe de volgende onderwerpen geregeld zijn in jullie statuten. Dan kan het zijn dat deze niet aan de wet voldoen en dat de statuten moeten worden aangepast:  
  • Als er geen belet- en onstentenisregel in de statuten staat (hoe wordt de vereniging bestuurd als er (tijdelijk) geen bestuurders zijn).
  • Een meervoudig stemrecht is geregeld in de statuten.
  • De benoeming van bestuurders geregeld is door een bindende voordracht.
  • Er een toezichthoudend orgaan is binnen jullie vereniging.
  • Er een tegenstrijdige belangenregeling is opgenomen in de statuten.

Niet elke vereniging hoeft de statuten aan te passen en omdat, indien dat wel het geval is, de mate waarin per vereniging nogal kan verschillen, kunnen we hier op dit moment géén uniform of collectief aanbod voor doen. Wij adviseren de verenigingen zelf contact op te nemen met een notaris indien van toepassing en een prijsafspraak te maken. 

Webinars 

De komende tijd worden er onder andere door WBTR webinars georganiseerd. De agenda hiervoor vind je hier: Webinars en bijeenkomsten – WBTR-programma

Voorbeelden 

De mensen van de DKK in Gelderland hebben een Handboek Goed Bestuur opgesteld. Wie wil kan het gratis gebruiken.
En een voorbeeld uit Olst-Wijhe; met instemming van de volleybalvereniging Hooiberg delen zij hierbij hun document van aanpak. Heb je aanvullingen voor de volleybalvereniging op basis van dit document: ze ontvangen je reactie graag! Een mooi voorbeeld van kennisdelen. 

 

 

Gerelateerd

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: