Om in 2050 aan het Klimaatakkoord te voldoen, moeten alle sportaccommodaties in Nederland gezamenlijk 3,1 miljard euro uitgeven. Die investering levert per jaar namelijk een besparing van 350 miljoen euro op. Bijna de helft van de sportclubs investeerde de afgelopen drie jaar in duurzaamheid.
Zonnepanelen meest in trek
Die sportverenigingen investeerden in 2019 het meest in zonnepanelen: in totaal bijna één miljard euro. Ook gaven clubs bijna 600 miljoen uit aan warmtepompen. Na zonnepanelen en warmtepompen besteedden sportverenigingen het meest aan hun dakisolatie. Hiervoor werd in totaal bijna 500 miljoen uitgegeven. De investeringen in zonnepanelen, warmtepompen en dakisolatie zorgen samen voor een besparing van zeventig procent op het totale energieverbruik van een sportaccommodatie.
Verschillende soorten accommodaties
Sportverenigingen die willen verduurzamen zijn natuurlijk afhankelijk van het soort accommodatie. Zo hebben zwembaden complexe installaties om het water op temperatuur te houden. De investeringskosten om tot besparing te komen zijn dan ook relatief hoog. Voor buitensportaccommodaties is het interessant om de traditionele veldverlichting te vervangen door ledverlichting. Dit geldt met name voor sportverenigingen die het hele jaar door buiten blijven spelen, dus óók in de winter. Voor hen is de traditionele veldverlichting een grote energieverbruiker.
Meer informatie
Het volledige Jaarrapport Duurzame Sportinfrastructuur vind je hier. Om sportverenigingen te helpen bij het verduurzamen, kun je subsidie aanvragen voor je investeringen. Dit heet de BOSA-subsidieregeling. In een ander artikel op deze website vind je meer informatie over deze regeling.