Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Helft van verenigingen investeert in duurzaamheid; zonnepanelen populairst

NOC*NSF14 feb. 2020

Met het Klimaatakkoord wil de Nederlandse sportsector in 2050 CO2-neutraal zijn. Om te kijken hoe het er nu voor staat met de verduurzaming van sportaccommodaties in Nederland, verscheen eind 2019 het Jaarrapport Duurzame Sportinfrastructuur.

Om in 2050 aan het Klimaatakkoord te voldoen, moeten alle sportaccommodaties in Nederland gezamenlijk 3,1 miljard euro uitgeven. Die investering levert per jaar namelijk een besparing van 350 miljoen euro op. Bijna de helft van de sportclubs investeerde de afgelopen drie jaar in duurzaamheid.

Zonnepanelen meest in trek

Die sportverenigingen investeerden in 2019 het meest in zonnepanelen: in totaal bijna één miljard euro. Ook gaven clubs bijna 600 miljoen uit aan warmtepompen. Na zonnepanelen en warmtepompen besteedden sportverenigingen het meest aan hun dakisolatie. Hiervoor werd in totaal bijna 500 miljoen uitgegeven. De investeringen in zonnepanelen, warmtepompen en dakisolatie zorgen samen voor een besparing van zeventig procent op het totale energieverbruik van een sportaccommodatie.

Verschillende soorten accommodaties

Sportverenigingen die willen verduurzamen zijn natuurlijk afhankelijk van het soort accommodatie. Zo hebben zwembaden complexe installaties om het water op temperatuur te houden. De investeringskosten om tot besparing te komen zijn dan ook relatief hoog. Voor buitensportaccommodaties is het interessant om de traditionele veldverlichting te vervangen door ledverlichting. Dit geldt met name voor sportverenigingen die het hele jaar door buiten blijven spelen, dus óók in de winter. Voor hen is de traditionele veldverlichting een grote energieverbruiker.

Meer informatie

Het volledige Jaarrapport Duurzame Sportinfrastructuur vind je hier. Om sportverenigingen te helpen bij het verduurzamen, kun je subsidie aanvragen voor je investeringen. Dit heet de BOSA-subsidieregeling. In een ander artikel op deze website vind je meer informatie over deze regeling.


NOC*NSF 14 feb. 2020

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: