Sinds anderhalf jaar recyclet ONT het gebruikte water. Eind 2021 nam de club als eerste in Nederland het zogenaamde Hydraloop-systeem in gebruik. De zeshonderd leden tellende vereniging verbruikte voorheen zo’n 700.000 liter water per jaar, voornamelijk voor douches. Het Hydraloopsysteem reinigt dit ter plekke om te gebruiken voor onder andere toiletspoeling. De club gebruikt nu 45 procent minder water.
Bijzonder is dat voor het zuiveringsproces geen gebruik wordt gemaakt van filters. Haren, zeepresten en ander vuil gaat in de gaatjes zitten, waardoor filters verstopt raken. Filters en membranen moeten dan ook regelmatig worden schoongemaakt met chemische producten of worden vervangen. Om grijswater te zuiveren zonder filters, combineert Hydraloop zes verschillende technologieën, waaronder bezinking, flotatie, een aerobe bioreactor en uv-licht.
De jury was erg te spreken over de aanpak van ONT. Met name de integrale manier waarop de club duurzaamheid aanpakt door zowel de groene als sociale kant te benaderen, kreeg de handen op elkaar. Visser is blij dat zijn club, en dan met name het recyclingsysteem, door de verkiezing aandacht krijgt. “Een van de belangrijkste dingen in het hele verduurzamingsvraagstuk is dat we als sportclubs van elkaar leren. Door de verkiezing nemen andere clubs kennis van dit systeem. Wij dragen ons verhaal graag uit.”
ONT heeft een cheque van 3000 euro gekregen om te gebruiken voor verdere verduurzaming. De overige genomineerden, vv Hellendoorn, TCD Hummelo, stichting Randori en korfbalclub Rheko ontvingen 1000 euro.
De prijs voor de sportaccommodatie van het jaar wordt sinds 2020 uitgereikt. De verkiezing is een initiatief van NOC*NSF, Kenniscentrum Sport en Bewegen, RVO en het Mulier Instituut en is bedoeld om sportverenigingen te inspireren om hun sportaccommodaties te verduurzamen.
Klik hier voor meer informatie.