Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Vijf clubs genomineerd voor titel Sportaccommodatie van het Jaar 2023

NOC*NSF10 apr 2023

Vijf sportclubs maken nog kans op de titel Sportaccommodatie van het Jaar 2023. Dit zijn korfbalclub Rheko uit Rheden, voetbalvereniging ONT uit Opeinde, judoclub Stichting Randori uit Klaaswaal, motorsportvereniging TCD Hummelo en voetbalvereniging Hellendoorn. Op 10 mei wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het het duurzaamheidsevent voor sportclubs Brabant Sport Duurzaam.

Meer dan zestig clubs, uit veel verschillende sporten en met verschillende accommodaties, gaven zich dit jaar op. De jury heeft alle sportaccommodaties op vijf criteria beoordeeld:

  • Duurzaam energiegebruik (energiebesparing, -opwek en -opslag);
  • Duurzaam materiaalgebruik (afvalbeheer en circulariteit);
  • Duurzame omgeving (biodiversiteit, klimaatadaptatie en gewasbescherming);
  • Multifunctionaliteit (maximaal gebruik van de sportaccommodatie)
  • Communicatie (hoe deel je je verduurzaming met je leden en je omgeving).

Genomineerden

De vijf genomineerden kwamen als beste uit de bus. Korfbalvereniging Rheko richtte zeven jaar geleden een duurzaamheidscommissie op en laat daarmee zien al een aantal jaar een duidelijke visie te hebben. De vereniging betrekt haar leden via onder andere crowdfunding bij de verduurzaming van de club, maar brengt ook gedragsverandering in gang door gezondere voeding aan te bieden in de kantine en te stimuleren minder water te gebruiken tijdens het douchen.

Voetbalvereniging ONT maakt gebruik van innovaties voor het hergebruik van water en heeft een open terrein waar de jeugd altijd terecht kan om te sporten. Stichting Randori heeft samen met de leden de dojo gerenoveerd met gerecyclede materialen. De sportaccommodatie is bovendien van grote sociale betekenis voor haar omgeving.  

Motorsportvereniging TCD Hummelo heeft verduurzaming van haar sportaccommodatie hoog op de agenda staan. Dankzij de verduurzamingsmaatregelen verbruikt de club  zo’n 83% minder energie dan voorheen. Ook biodiversiteit is belangrijk voor de club. Zo zijn er nestkasten, vlechthagen, natuurpoelen en insectenhotels aangelegd.

Voetbalvereniging Hellendoorn heeft met een duidelijke visie op het besparen en opwekken van energie de eigen sportaccommodatie gerenoveerd. Hergebruik van materialen en samenwerking met leden en vrijwilligers hebben bijgedragen aan een gerenoveerde duurzame sportaccommodatie.

Meld je gratis aan voor Brabant Sport Duurzaam

Op 10 mei is de uitreiking van de prijs voor Sportaccommodatie van het jaar 2023 bij de winnaar van 2022, SDDL uit Demen. De prijsuitreiking wordt gecombineerd met een inhoudelijk programma onder de noemer Brabant Sport Duurzaam. Geïnteresseerden kunnen gratis deelnemen aan diverse kleedkamersessies en een rondleiding door de winnende accommodatie van vorig jaar. Aanmelden kan hier

Het is de vierde keer dat NOC*NSF en Kenniscentrum Sport en Bewegen de prijs uitreiken. De prijs is bedoeld voor clubs die hun sportaccommodatie zo breed mogelijk verduurzamen. De sportsector wil in 2050 CO2-arm zijn en met deze prijs willen de organisaties goede voorbeelden in de spotlights zetten en daarmee andere clubs inspireren. Vorig jaar werden korfbalvereniging Tempo, voetbalvereniging EGS ‘20 en voetbalclub SDDL genomineerd. SDDL won. 


NOC*NSF 10 apr 2023

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: