Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

In de zomer is nog nooit zoveel gesport als in 2016

NOC*NSF24 jun. 2016

Heeft jouw sportclub afgelopen zomer last gehad van een 'zomerdip' of heb je het animo hoog weten te houden? Veel clubs hebben op dat laatste ingezet, zo lijkt het. Uit maandelijks onderzoek dat GfK verricht voor NOC*NSF blijkt namelijk dat in Nederland tijdens de zomermaanden nog nooit zoveel gesport is als in 2016. De deelname aan sport was bijna even hoog als in de eerste vijf maanden van het jaar. 

 

Met percentages van 63 procent in juni, 60 procent in juli en 59 procent in augustus was er bijna geen terugval in het percentage Nederlanders dat maandelijks vier keer of vaker sportte ten opzichte van de eerste vijf maanden van 2016. De sportdeelname bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 5-18 jaar kende nog wel een zomerdip. 

Echte sportzomer

Met onder andere het EK Atletiek in eigen land en de Olympische en Paralympische Spelen was de zomer van 2016 een echte sportzomer. Ook de sportdeelname in de zomermaanden van 2016 was opvallend hoger ten opzichte van voorgaande jaren. 59% van de Nederlanders (5-80 jaar) heeft in de maand augustus 2016 vier keer of vaker gesport. Dat komt overeen met circa 9.1 miljoen Nederlanders. In augustus 2014 (55%) en augustus 2015 (54%) lag dit aandeel aanzienlijk lager. Met name de volwassendoelgroepen van 30+ sporten meer, vaker en houden dit over een langere periode vol. Het aanhoudende mooie zomerweer leidde aantoonbaar tot meer buiten sporten.

Percentage sportdeelname in Nederland

undefined

Toolkits

“Sportbonden, NOC*NSF en tientallen gemeenten hebben dit jaar voor het eerst actief ingezet op het meer open zijn van sportclubs”, aldus Richard Kaper, hoofd Sportparticipatie van NOC*NSF. “Er zijn toolkits voor clubs ontwikkeld waarmee ze nieuwe sportactiviteiten kunnen organiseren, zodat ze meer mensen naar de club kunnen trekken. Ook zijn we samen met Albert Heijn in aanloop naar de Nationale Sportweek een pilot ‘Sportproeven’ gestart in Utrecht en alle omliggende gemeenten. In tientallen AH-supermarkten zijn klanten opgeroepen om na het beleven van de Olympische Spelen ook zelf in actie te komen.”

Sport profiteert van grote evenementen

Volgens Kaper hebben alle grote sportevenementen, zoals het EK Atletiek, de Tour de France en de Olympische Spelen ook bijgedragen aan een toename van de sportdeelname tijdens de zomermaanden. “Er was volop media-aandacht voor de grote sportevenementen, waarbij ook vaak de verbinding werd gemaakt met de breedtesport, zoals bijvoorbeeld de side-events bij het EK Atletiek, de Giro in Gelderland en bij de Sport10daagse van NPO Radio1. Sportclubs hebben daar ook van geprofiteerd.”

In augustus konden mensen de Olympische Spelen optimaal beleven op de Olympic Experience op het sportstrand van Den Haag, waar zelf sporten, sport kijken en sport beleven centraal stond. In 16 dagen werd het evenement door meer dan 100.000 mensen bezocht. Ook dit heeft bijgedragen aan de beleving van de sportzomer in 2016.

Nog wel dip in sportdeelname tijdens de zomer bij schoolgaande kinderen

In vergelijking met voorgaande jaren blijft er ook in 2016 sprake van een zomerdip in sportdeelname bij schoolgaande kinderen in de leeftijd van 5-18 jaar. In juni was het percentage dat vier keer per maand of vaker sportte nog 74%, in juli en augustus was dit 62%.


NOC*NSF 24 jun. 2016

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: