Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Voordaan wil de eerste circulaire hockeyclub van Nederland worden

NOC*NSF26 apr. 2023

Duurzaamheid staat bij veel verenigingen hoog op de agenda. Zeker met hoge energieprijzen denken veel clubs na over het besparen van energie. Maar hockeyclub Voordaan gaat verder. In 2028 wil de club uit Groenekan (bij Utrecht) de eerste circulaire hockeyclub van Nederland zijn. “Alle materialen die we gebruiken krijgen een tweede leven”, zegt Marlies Tousain, lid van de commissie Duurzaam van Voordaan.

De club heeft duurzaamheid en milieu hoog in het vaandel staan. Dat heeft wellicht te maken met de ligging. In de bossen, aan een rustige doodlopende weg. “We zitten midden in het groen en vinden dat we goed voor onze omgeving moeten zorgen. We willen dat de club zich op een toekomstbestendige manier ontwikkelt”, zegt Tousain.

Watervelden heikel punt

Voordaan is op vijf thema’s aan de slag: energie, mobiliteit, water, voeding en afval. Oude verlichting wordt vervangen door led. Dit wordt gedeeltelijk gedaan met een bijdrage van de Rabo ClubSupport stemcampagne en subsidies van de gemeente. Deze winter worden tevens een warmtepomp en twee zonneboilers geïnstalleerd. Die moeten het gasverbruik voor de verwarming van het clubhuis en de douches met zestig procent terugdringen. “Over een paar jaar willen we helemaal van het gas af zijn, maar hiermee kunnen we al een flinke slag maken’’, zegt Tousain. Daarnaast vervangt Voordaan alle gastoestellen in de keuken door elektra en wordt er een koelcel gebouwd ter vervanging van de zes oude energieverslindende diepvrieskisten.

Voor de elektriciteit schakelt Voordaan over op groene stroom. Of dat van eigen zonnepanelen gaat komen, is nog even de vraag. Pal naast het complex wordt namelijk een zonneveld aangelegd en de club gaat eerst met de initiatiefnemer hiervan praten over samenwerking.

Een heikel punt in de hockeywereld zijn de watervelden. Op een bepaald niveau zijn deze  velden al jaren de standaard. Maar de velden zijn echte waterslurpers. Per wedstrijd wordt zo’n zesduizend liter water verbruikt. Twee van de vier velden van Voordaan zijn watervelden die nu met drinkwater gesproeid worden. De club onderzoekt of regenwater kan worden opgevangen om mee te sproeien. De wens is om reservoirs waarin regenwater wordt opgevangen, onder de velden aan te leggen. Tousain: “Daarmee kan dan worden gesproeid. Het water wordt bovendien steeds hergebruikt.”

Circulaire ambitie

Ook op het gebied van afval is de ambitie groot. Dat moet zo veel mogelijk beperkt worden en wat wel wordt weggegooid, moet grondstof zijn voor nieuwe producten. Afval scheiden wordt net als thuis normaal, wegwerpplastic en -papier verdwijnen bij Voordaan, inkopen worden zo veel mogelijk verpakkingsvrij of -arm gedaan en plastic flesjes gaan uit het assortiment. Voor water komt een tappunt waar iedereen zijn eigen bidon kan vullen. En de club heeft een Facebookgroep waarin sportkleding, sticks en hockeyschoenen die nog goed maar bijvoorbeeld te klein zijn, onderling geruild of verkocht kunnen worden.

Met de keuze voor de nieuwe clubkleding vanaf volgend seizoen is nadrukkelijk rekening gehouden met de circulaire ambitie. Gekozen is voor het merk Reece, dat kleding maakt van plastic zwerfafval. Op het label van het shirt is zelfs te zien hoeveel flesjes erin verwerkt zijn. Tousain: “Dat is toch gaaf?! Ook zamelt Reece onze oude clubkleding in om weer nieuwe kleding van te maken.”

Samenwerking

Plannen en ambitie heeft de vereniging genoeg. Die kunnen niet allemaal alleen worden uitgevoerd. Daarom zoekt Voordaan de samenwerking met de omgeving. “Dat raad ik elke club, die met verduurzaming aan de slag wil, aan. Je kunt van elkaar leren en wellicht elkaars problemen helpen oplossen. Met de korfbalclub trekken we samen op. Onze opblaashal staat in de winter op hun velden. We gebruiken dan hun clubgebouw, zodat bij ons alles zo veel mogelijk uit kan.”

Betrokken leden

Maar de belangrijkste samenwerking is die met de leden. Zij zijn uiteindelijk medeverantwoordelijk voor het succes van het beleid. Daarom is de zesde pijler van verduurzaming bij Voordaan ‘gedrag’. “Zonder gedragsverandering kun je niet vergroenen of verduurzamen. ‘Samen’ is een belangrijk begrip bij Voordaan. We zijn een grote vereniging [de dertiende van Nederland met ruim tweeduizend leden, red.], maar met de sfeer van een familieclub. Veel leden zien Voordaan als een tweede thuis. Dat betekent ook dat we elkaar aanspreken op gedrag. Je kunt mooie bakken neerzetten om afval te scheiden, maar als ze vervolgens niet gebruikt worden, heb je er niets aan. Maar het begint bij iets simpels als vragen om de deur dicht te doen zodat de warmte binnenblijft”, zegt Tousain.

Om jeugd te betrekken mogen jeugdleden zelf met groene ideeën of challenges komen. Ook heeft Voordaan elk seizoen een duurzaamheidsthema voor de hele vereniging en komt er een grote meter in het clubhuis. “Daarmee laten we zien wat we besparen. Als je dat inzichtelijk maakt, stimuleert dat mensen om ook hun steentje bij te dragen.” Als het over verduurzaming gaat, gaat het vaak over technische zaken zoals zonnepanelen, isoleren en ledverlichting. Allemaal heel goed, zegt Tousain. Maar de sociale component is minstens zo belangrijk, vindt ze. “Wij zijn een hockeyclub, maar we willen onze leden op veel meer vlakken laten groeien dan alleen op het hockeyveld. Een ander helpen, omkijken naar elkaar en omzien naar onze omgeving zijn pijlers van onze club. Duurzaamheid hoort daarbij. Op de club, thuis, overal. Het moet een manier van leven worden van ons allemaal en daar willen we als sportvereniging aan bijdragen.”

Dit artikel verscheen eerder in het Rabo ClubSupport magazine. Klik hier voor meer informatie over Rabo ClubSupport.

Afbeelding: Shutterstock


NOC*NSF 26 apr. 2023

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: