Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

KNVB-opleiding ‘Besturen met impact’ is niet alleen voor voetbalbestuurders: ‘Vanuit andere sporten kun je veel leren’

NOC*NSF24 apr. 2023

Al een aantal jaar biedt de KNVB de bestuurdersopleiding ‘Besturen met Impact’ aan. Veel voetbalverenigingen hebben al meegedaan, maar ook steeds meer bestuursleden van andere (sport)clubs melden zich aan. Een pluspunt, vinden deelnemers Joris Scharpff en Marcel van Dalen. “Vanuit andere sporten kun je heel veel leren.”

Van Dalen is bestuurslid meiden- en vrouwenvoetbal bij RKVV Meerburg in het Zuid-Hollandse Zoeterwoude. Scharpff is voorzitter van de scoutingvereniging in hetzelfde dorp. Ook bestuursleden van onder andere de gymnastiekvereniging, de paardensportvereniging en de andere voetbalclub SJZ deden mee. “Het was ontzettend interessant om de ervaringen vanuit andere clubs te horen. Wij krijgen wel ondersteuning vanuit Scouting Nederland, maar dat is specifiek op scouting gericht. Terwijl we deels met dezelfde uitdagingen kampen als andere clubs. Het maakt niet uit of je een scouting-, voetbal of handbalvereniging bent’’, zegt Scharpff.

Behoorlijk intensief

Tijdens de vier bijeenkomsten en de huiswerkopdrachten stonden vier thema’s centraal: persoonlijk leiderschap, strategisch besturen, verbinden en maatschappelijk ondernemerschap. “Het was behoorlijk intensief. We gingen echt op de inhoud met elkaar in discussie over de visies die er leven bij de andere verenigingen. Dat was heel interessant’’, vindt Van Dalen.

Meerburg heeft een grote meiden- en vrouwenafdeling. Van Dalen was met name benieuwd hoe clubs uit andere sporten met meiden en vrouwen omgaan. “Over het algemeen zijn ze veel gevoeliger en blijven zaken veel langer hangen. Daar moet je als sportbegeleider rekening mee houden. Uit de gesprekken met bestuurders van andere clubs blijkt dat dat bij de gym en de scouting niet anders is. Het sparren over hoe je daarmee om kunt gaan en hoe je zaken vroeg kunt signaleren, vond ik erg prettig. Daarvan kun je als bestuurder veel leren.”

Borgen van beleid

Tijdens de opleiding ging het ook over borging van beleid binnen een vereniging. Van Dalen: “Daar zijn we in de sport over het algemeen niet zo goed in. Als een bestuurslid vertrekt, moet de opvolger na een korte overdracht vaak opnieuw beginnen. Terwijl een goede borging ook de cultuur van je vereniging bepaalt. Ik probeer het zo te regelen dat opvolgers in een gespreid bedje terecht komen. Dat zou verenigingsbreed nog veel meer moeten en deze opleiding heeft goede handvatten gegeven daarvoor.”

Ook het thema vrijwilligers kwam aan de orde. Scharpff leerde daar dat zijn club in een bijzondere luxepositie zit. “Wij hebben eerder te veel dan te weinig vrijwilligers. Bij ons staan mensen op de wachtlijst om begeleider te kunnen worden’’, vertelt hij. Van Dalen: “Dat doen ze bij de scouting enorm goed. Ze benaderen iedereen persoonlijk. Dat werkt. Terwijl wij vaak een mailtje sturen als we mensen nodig hebben en dan verwachten dat men wel reageert. De persoonlijke benadering is echt veel beter.”

Netwerk van deelnemers in de regio

Behalve de inhoud zijn Scharpff en Van Dalen vooral enthousiast over het netwerk dat tussen de deelnemers is ontstaan. “Als ik ergens tegenaan loop, heb ik nu een heleboel mensen in de buurt met wie ik kan sparren’’, zegt Van Dalen. Scharpff: “Er zijn plannen om met de Zoeterwoudse deelnemers wat vaker bij elkaar te komen. Dat is mooi, want ook in de toekomst kunnen we elkaar best nodig hebben. Er zijn plannen bij de gemeente om alle verenigingen in Zoeterwoude-Dorp naar één locatie te verhuizen. Het is alleen maar fijn dat we elkaar al kennen.”

Financiering vanuit het lokale sportakkoord

Het is geen toeval dat veel deelnemers aan deze opleiding bestuurder zijn bij een Zoeterwoudse club. De gemeente neemt de kosten van de opleiding namelijk voor haar rekening, zo is vastgelegd in het lokale sportakkoord. Een goede zet, vinden Van Dalen en Scharpff. “Voor ons heeft dat de drempel om deel te nemen enorm verlaagd’’, zegt Scharpff. De scoutingvereniging deed met drie bestuurders mee. De ruim 1000 euro die dat kostte, had de club niet zomaar kunnen ophoesten. “We hebben te maken met een flinke stijging in de materiaalkosten. Onze missie is om toegankelijk te zijn voor alle kinderen in de omgeving, ook bij wie er thuis niet veel geld. We houden onze contributie bewust onder de 100 euro per jaar (nu 85 euro, red.). Dan blijft er niet veel geld over voor andere zaken, zoals deze opleiding.”

Terwijl het wél belangrijk is voor de toekomst van de club. Scharpff: “We zijn een jong bestuur. Deze opleiding heeft ons enorm geholpen ons als bestuurders te ontwikkelen. Ik vind het een heel goede zet van de gemeente dat versterking van het verenigingsleven zo centraal staat in het sportakkoord en dat ze dat ook breder trekken dan sport alleen.” Daar sluit Van Dalen zich bij aan. “Verenigingen krijgen het steeds moeilijker. Het is goed dat er vanuit het sportakkoord middelen zijn om clubs en bestuurders te versterken. Dat zou in de nieuwe lokale sportakkoorden die binnenkort gesloten worden zeker terug moeten komen.”

Klik hier voor meer informatie over de opleiding 'Besturen met Impact'.


NOC*NSF 24 apr. 2023

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: