Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

KNVB start opleiding om bestuurders bij amateurclubs te versterken

NOC*NSF19 jun. 2018

De meeste sportbonden zijn er vooral voor hun verenigingen – die willen ze zo goed mogelijk ondersteunen. De KNVB zet in dat opzicht een nieuwe, baanbrekende stap. Met de KNVB Assist Bestuurdersopleiding 'Besturen met impact' wil de KNVB verenigingsbestuurders de mogelijkheid geven zich verder te ontwikkelen om de club nog beter te organiseren. Na een geslaagde pilot dit voorjaar start in oktober op achttien locaties in Nederland de KNVB Assist Bestuurdersopleiding 'Besturen met impact'.  

De KNVB signaleert, net als steeds meer andere bonden, dat de rol van clubbestuurders in een snel veranderende samenleving complexer en uitdagender wordt en vooral meer kennis van zaken vraagt. Clubbestuurders moeten van steeds meer markten thuis zijn. Om op die ontwikkelingen in te spelen start de KNVB een opleiding om de kennis en vaardigheden van bestuurders te vergroten.

Leren van andere clubs

Begin mei organiseerde de KNVB al een masterclass 'Besturen met Impact', die als pilot diende voor de opleiding later dit jaar. Tijdens die tweedaagse training kregen vijftien bestuursleden van amateurclubs de kans te reflecteren op hun eigen functioneren om verbeterpunten te ontdekken. De deelnemers reageerden enthousiast op de opleiding: "Je doet niet alleen kennis op over jezelf, je leert ook hoe andere bestuursleden hun club organiseren en thema’s aanpakken”, liet Pieter van Rijs, voorzitter van MVV’27, weten op KNVB.nl.

18 locaties

De Bestuurdersopleidingen 'Besturen met Impact' worden op achttien locaties gegeven, zodat bestuurders het programma met verenigingen uit de buurt kunnen volgen. Dat draagt volgens de KNVB ook bij aan het bouwen van een lokaal netwerk van bestuurders met passie. Op die manier kunnen bestuursleden van voetbalverenigingen ook na hun opleiding van elkaar blijven leren.

Persoonlijke verdieping

De opleiding bestaat uit vier modules en een start met een intake. In vier bijeenkomsten wordt ingegaan op de thema's: persoonlijk leiderschap, strategisch besturen, verbinden en maatschappelijk ondernemerschap. De opleiding is daardoor sterk gericht op persoonlijke verdieping en het leren van andere bestuurders. Zit jij in het bestuur van een voetbalclub en ben je geïnteresseerd? Lees alles over de opleiding op KNVB Assist.

Hier op Sport.nl/Voorclubs is ook de nodige informatie te vinden over ondersteuning voor clubbestuurders. Zo komen onder meer de verschillende aspecten en de voordelen van Bestuurlijke Vernieuwing en de Vier Inzichten voor Bestuurders met de daaraan gekoppelde workshop vanuit de Academie voor Sportkader uitgebreid aan de orde. Bovendien wordt op deze website ook uitvoerig aandacht besteed aan het inmiddels bekende principe Back2Basics, ooit bedacht door consultant Berend Rubingh, in samenwerking met de KNVB.


NOC*NSF 19 jun. 2018

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: