Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Boek schetst beeld van wat bestuurders en andere vrijwilligers doen om een positieve sportcultuur bij hun club te realiseren

NOC*NSF19 apr. 2023

Het boek ‘Samenwerking, dialoog en zelforganisatie als kiemen van een positieve sportcultuur’ is nu beschikbaar in gedrukte vorm. In het boek onderzoeken Vidar Stevens en Johan Steenbergen wat clubbestuurders, maar ook coaches, trainers, ouders en andere betrokkenen bij sportverenigingen (kunnen) doen om prettige, eerlijke en veilige sportomgeving te realiseren en welke uitdagingen ze daarbij tegenkomen.

Het boek, gebaseerd op onderzoek van de auteurs voor het Mulier Instituut, was al sinds vorig jaar online in te zien. Nu is het ook in gedrukte vorm verschenen als naslagwerk voor sportclubs. Het gaat in op positieve sportcultuur in de volle breedte. Onder de term ‘positieve sportcultuur’ vallen allerlei onderwerpen, van het tegengaan van grensoverschrijdend gedrag, pesten, racisme en discriminatie, tot inclusief sporten en het voorkomen van matchfixing, criminele inmenging en dopinggebruik.

Diverse thema's

De thema’s zijn divers en het tegengaan van pesten vraagt iets anders van bestuurders en andere betrokkenen dan voorkomen dat je club ten onder gaat aan criminele ondermijning. Alle thema’s hebben echter één ding gemeen: het realiseren van een prettige, veilige en eerlijke sportomgeving waar iedereen zich welkom voelt, gaat niet vanzelf.

Ondersteuning

Het boek laat aan de hand van negen thematische hoofdstukken zien wat clubbestuurders doen om een positief sportklimaat bij hun vereniging te waarborgen en welke uitdagingen ze daarbij tegenkomen. De hoofdstukken gaan onder andere over gokken op de sportclub, de aanpak van seksueel overschrijdend gedrag, de acceptatie van LHBTI-ers en een pedagogisch sportklimaat voor ieder kind. In het laatste hoofdstuk onderzoeken de auteurs welke ondersteuning sportclubs nodig hebben om een vereniging te realiseren waar iedereen met plezier, eerlijk, veilig en zorgeloos kan sporten.

Een digitale versie van het boek is hier te downloaden. Een fysiek exemplaar kun je hier bestellen.

 


NOC*NSF 19 apr. 2023

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: