Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Buitenfitness met een Gymboxx: gat in de markt, ook voor sportclubs

NOC*NSF03 mrt. 2023

Sporten in de buitenlucht is hot, zeker sinds corona. Een gat in de markt blijkt de Gymboxx te zijn, een omgebouwde zeecontainer als opslag met rekken aan de buitenkant om in groepsverband functioneel te trainen. Een jaar of vier geleden bedacht als faciliteit voor personal trainers, maar inmiddels steeds interessanter voor andere partijen, zoals scholen en sportverenigingen.

Jelle Rietveld is de bedenker van het succesvolle concept. Ruim tien jaar gelden besloot hij, na een jarenlange carrière bij de politie in Den Haag, om samen met zijn vriendin een buitensportbedrijf te beginnen. “Ik had op een gegeven moment genoeg van de heftigheid van het politiewerk en liet me omscholen tot personal trainer. Ik was al fitnessinstructeur bij de politie, werkte bij de hondenbrigade en had al veel ervaring in het buiten trainen. Het was de tijd dat bootcamp populair aan het worden was en samen met hardloop- en personal trainingen was dat wat mijn vriendin en ik gingen aanbieden. Dat sloeg aan. In eerste instantie in Den Haag, maar daarna ook in Zoetermeer en Gouda. We maakten er een franchise van onder de naam Health Club Open Air dat zich uitrolde over de rest van Nederland.” Het keer op keer zijn auto volladen met gewichten en andere sportmaterialen om trainingen in de buitenlucht te geven, deed Rietveld steeds meer verlangen naar een vaste plek waar buiten getraind kon worden. Daarmee ontstond een jaar of vier geleden de Gymboxx.

Samen met Arthur Baars bouwde Rietveld een eerste opstelling, die de twee in Gouda neerzetten. “Arthur heeft een technisch bedrijf, werkt vaak met staal, heeft veel ervaring met containers en heeft ook een eigen laslocatie. We begonnen met een container van 10 foot, eigenlijk een vierkant blok, en gingen op zoek naar wat ervoor nodig was en wat er al was in de markt. Niet veel, ontdekten we. Materialen zijn eigenlijk altijd gemaakt voor binnensport, voor fitnessstudio’s en crossfitboxen. Buitensport was toch vaak vooral de netten en de touwen in de bomen.’’

De eerste Gymboxx stond er net een jaar toen corona ons land in de houdgreep nam. Gouda bleek dermate succesvol dat Rietveld er een zelfstandige healthclub van maakte, die hij samen met zijn vriendin runt. “Bij de eerste lockdown dacht ik al: als we weer open mogen, wil iedereen buitensporten. Dus laten we daarop voorbereid zijn. Toen we dicht moesten hadden we ongeveer 150 klanten.” Na de lockdown ging dat snel naar 300 leden en werd de Gymboxx vervangen door een veel groter exemplaar.

Samenwerking FC Zoetermeer

De oorspronkelijke Gymboxx staat nu in Zoetermeer, op het terrein van voetbalclub FC Zoetermeer. Een plek waar opnieuw geëxperimenteerd kan worden. Rietveld: “We willen daar kijken hoe het is om in samenwerking met een voetbalvereniging een sportaccommodatie te runnen. Hoe tof zou het zijn als je een Gymboxx op je sportvereniging hebt staan, waarbij je de ouders van het veld haalt en naar je Gymboxx trekt. Ga niet lopen schreeuwen langs de kant, maar ga lekker sporten in het uurtje dat je zoon of dochter aan het voetballen is. We gaan ook kijken of we het eerste elftal kunnen gaan trainen, de selectie naar een hoger niveau tillen door middel van krachtsport.”

Inmiddels staan er heel wat Gymboxxen in Nederland. Op verzoek van personal trainers zoals in Zwolle (waar er een op een korfbalveld staat) en Amsterdam, maar steeds meer ook voor andere doelgroepen. Rietveld licht dat toe: “We zijn bijvoorbeeld in contact gekomen met de Krajicek Foundation. Met gebruik van de Gymboxx kunnen zij dan weer de plaatselijke jeugd gaan trainen.”

Fitnessbedrijven

Een andere plek waar de container blijkt aan te slaan, is bij de fitnessbedrijven van Club Pellikaan in Amersfoort, Almere, Maastricht en Apeldoorn. “The Field noemen ze het daar. Het zijn witte Gymboxxen, die zij dus hun eigen naam hebben gegeven. Er hangen boks-zakken aan de buitenkant en ze hebben er zelf kunstgras stroken bij aangelegd, met afstanden erop aangegeven.” Nog een voorbeeld, waar Rietveld trots op is: de knaloranje variant, in de kleur van de karakteristieke schoenendoos, die bij het hoofdkantoor van Nike Europe in Hilversum staat.

Naast deze bedrijven ziet Rietveld ook een toenemende belangstelling vanuit het onderwijs. Bij het ROC Mondriaan in Den Haag wordt de Gymboxx volop gebruikt door studenten van de opleiding Veiligheid & Vakmanschap. Slim geplaatst op het terrein van een voetbalclub, een mooi terrein dat overdag toch niet veel gebruikt wordt.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van het concept, vertelt Rietveld enthousiast. “Voor de Gymboxx in de Schilderswijk werd ons gevraagd of we niet een groen dak konden maken. Ja, natuurlijk kon dat. Een opstaand randje lassen op het dak, een afvoer maken om het water gestuurd te laten weglopen en sedumplantjes erop. Heel eenvoudig. En als we er een zonnepaneel opleggen voor de verlichting of voor het opladen van je telefoon, is ie helemaal off-grid. En dat met een hergebruikte Chinese container, hoe duurzaam wil je het hebben? We zien het ook als een statement: wij sporten buiten, met ledlampjes op zonne-energie, niet in een ruimte waar de airco loeit.”

Meer informatie: https://www.gymboxx.nl/

Foto: Gymboxx

Dit is een ingekorte versie van het artikel dat verscheen in Sportaccom 4-2022.


NOC*NSF 03 mrt. 2023

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: