Je bent laaggeletterd als je veel moeite hebt met lezen, schrijven én/of rekenen. Ook het omgaan met een smartphone of tablet is vaak lastig. Dus even inloggen op de app om een tennisbaan te reserveren, het lezen van het (digitale) clubblad of überhaupt de website van de club doorgronden om het sportaanbod te ontdekken, is een hele opgave.
Door al deze drempels haken veel laaggeletterden en hun eventuele kinderen bij voorbaat al af. Eeuwig zonde, want ook veel laaggeletterden willen graag sporten. Bij de meeste sportactiviteiten is immers weinig of geen taal nodig. En een sportclub biedt een sociale omgeving, waar veel behoefte aan is. Voor sportclubs vormen de 2,5 miljoen mensen van zestien jaar en ouder die laaggeletterd zijn, bovendien een enorme kans om nieuwe leden te werven.
Het Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft een tipkaart Laaggeletterdheid in de sport ontwikkeld. Daarop staat hoe je laaggeletterdheid herkent en hoe je kunt communiceren met deze doelgroep.
Pharos, het Expertisecentrum Gezondheidsverschillen, biedt een training over het signaleren en omgaan met laaggeletterdheid. Deze is ook geschikt voor (vrijwilligers/bestuurders van) sportverenigingen.
Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op Alles over Sport.
Afbeelding: Shutterstock