Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Al 56 volleybalclubs bereiken met de Sportspeeltuin ook de jongste jeugd

NOC*NSF21 apr. 2023

Al 56 volleybalverenigingen hebben een Sportspeeltuin. Dit is een programma voor kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 6 jaar. Tijdens de lessen zijn ze vooral aan het spelen en bewegen en werken  ongemerkt aan hun motorische vaardigheden. Clubs die voor de jongste leeftijd werken met de Sportspeeltuin zijn enthousiast en merken dat de lessen aanslaan bij de jonge doelgroep en hun ouders.

De Nevobo heeft de Sportspeeltuin speciaal ontwikkeld voor volleybalclubs die ook de jongste jeugd willen bereiken. De meeste clubs bieden trainingen aan voor kinderen vanaf 6 jaar, maar bij steeds meer andere sporten kunnen kinderen al op jongere leeftijd terecht. Het programma van de Sportspeeltuin is gericht op een brede motorische ontwikkeling. Er wordt aandacht besteed aan de tien grondvormen van bewegen zoals springen, rollen, klimmen, rennen, gooien en stoeien. De bond is van mening dat een breed aanbod het meest passend is voor de jongste kinderen. Het is goed voor hun ontwikkeling en bovendien zijn de meeste volleybaltechnieken nog (te) moeilijk voor peuters en kleuters. De brede basis die kinderen in de Sportspeeltuin aangereikt krijgen, zorgt ervoor dat ze op latere leeftijd makkelijker leren volleyballen, wat bijdraagt aan meer spelplezier.

Handboek

De volleybalbond heeft het een handboek  ontwikkeld met daarin 10 kant-en-klare trainingen voor kinderen van 4 tot 6 jaar en een aantal themalessen, zoals Pietentraining, Lente, en Kerstmis. Ook staat een aantal losse spellen beschreven waarin alle essentiële grondvormen van bewegen terugkomen. In het handboek staat duidelijk uitgelegd welke materialen er gebruikt worden, hoe ze moeten worden opgesteld en welke oefeningen/spelletjes er gedaan moeten worden.

De Sportspeeltuin biedt volleybalclubs een kans om nieuw aanbod te organiseren en kinderen (en ouders) op jonge leeftijd te betrekken bij de club. Het aantal jeugdleden van de volleybalbond neemt al jaren af en in de afgelopen coronajaren is de daling versneld.

Subsidie

Om clubs te helpen meer jeugdleden te trekken, heeft de Nevobo een subsidie beschikbaar gesteld voor het ontwikkelen van nieuw jeugdaanbod, zoals de Sportspeeltuin. Clubs kunnen voor de eerste 15 weken een bijdrage van 40 euro per uur krijgen als tegemoetkoming voor de huur van de accommodatie en de kosten voor de trainer. De tweede 15 weken is de bijdrage 20 euro per uur. Hiermee wil de bond het financiële risico voor clubs om een nieuwe doelgroep te starten wegnemen.

Klik hier voor meer informatie over de Sportspeeltuin.

Foto: Shutterstock


NOC*NSF 21 apr. 2023

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: