Ook het bedrijf DrainTalent richt zich op het bufferen van water. DrainTalent ontwikkelde hiervoor een gelijknamig drainage- en infiltratiesysteem, dat onder meer bij voetbalclub Sparta is aangelegd. Het systeem bestaat uit dicht bij elkaar gelegen drainagebuizen onder het veld en een pomp. Deze pomp kan al het hemelwater dat op het stadion valt naar een ondergrondse waterbuffer overbrengen. Daar wordt het door een natuurlijk zuiveringssysteem gezuiverd en vervolgens opgeslagen in waterbergingskratten, die eveneens onder de grond liggen. Dit water wordt tijdens droge periodes weer opgepompt en via de drainagebuizen bij de graswortels gebracht. salesmanager Dave Muis van DrainTalent: “De pomp kan zowel water toevoegen als onttrekken aan het veld. Hierdoor is na een hoosbui het veld snel weer bespeelbaar.”
Ander onderhoudsschema natuurgras
Bij nieuw te bouwen sportvelden kunnen deze systemen meteen worden geïntegreerd. Maar wat te doen bij bestaande natuurgrasvelden? Ernst Bos van Ernst Bos Advies stelt dat het beter is in eerste instantie te investeren in een sterke en gezonde grasmat die droge zomers gemakkelijk kan overleven, dan in een duur en technisch ingewikkeld systeem dat het gras tijdens droge en hete periodes van water moet voorzien. “Wat betreft preventief onderhoud is nog een slag te winnen”, stelt Bos. “Het beheer en onderhoud van de sportvelden zal moeten worden aangepast. Ik zie echter nog vaak het traditionele onderhoudsregime, waarbij aan het begin van de zomerstop – eind mei of begin juni – het veld intensief wordt geverticuteerd of gescalpeerd en daarna wordt door gezaaid. In een droge, warme zomer kan de mat onvoldoende herstellen van deze rigoureuze bewerkingen. Vooral jong gras heeft het dan moeilijk. Bij een bodemtemperatuur boven de 25°C groeien grasplantjes niet meer, dus stopt ook de wortelvorming en uitstoeling. Jong gras wordt bij hitte en droogte in leven gehouden door het regelmatig te beregenen. Dat kost veel water en is slecht voor de kwaliteit van de grasmat.”
Beheerders kunnen beter onderhoudsbewerkingen uitvoeren op momenten die passen bij het groeipatroon van het gras, zegt Bos. “Door vroeger in het voorjaar, eind februari of maart al, door te zaaien, benut je de natuurlijke groeiperiode in het voorjaar. Het gras groeit dan beter, stoelt beter uit en ontwikkelt diepere wortels. Een diepe beworteling maakt de grasmat weerbaarder tegen droogte en hitte.”
Daarnaast adviseert Bos het beheer af te stemmen op een groter aandeel veldbeemdgras in verhouding tot het gebruikelijke Engels raaigras. “Veldbeemdgras verdraagt hitte en droogte beter dan Engels raaigras. Het heeft minder water en voeding nodig.”