Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

G-voetballers en 65-plussers zijn een verrijking voor FC Driebergen

NOC*NSF01 feb. 2023

De nieuwjaarsborrel van FC Driebergen onlangs was drukbezocht. Onder de gasten bevonden zich spelers van het G-team van de club. Een paar weken eerder schoven 15 Walking Footballers aan bij het jaarlijkse kerstdiner in de kantine. De aangepaste sporters zijn helemaal ingeburgerd bij FC Driebergen. “Wij zijn een club voor iedereen’’, zegt Hans van Vugt, algemeen bestuurslid.

Hij heeft zelf ruim vier jaar geleden de afdeling Walking Football opgezet. “Een jaar eerder was ik eens gaan kijken bij FC Utrecht op aanraden van een kennis. Ik vond het meteen heel erg leuk en ben niet meer weggegaan’’, zegt Hans, zelf in de zeventig. Hij voetbalt nog steeds bij de Old Stars van FC Utrecht, en richtte dus ook een afdeling op bij zijn eigen club. Met succes, want er zijn inmiddels 26 Walking Footballers bij FC Driebergen. “Elke woensdag zijn we met zo’n 16 tot 18 man.”

De groep groeide vooral in het begin gestaag. Hans schreef zo’n 50 oud-leden van boven de 60 aan van wie hij wist dat ze nog in Driebergen wonen. “Daar kregen we meteen al flink wat enthousiaste reacties op en zo zijn we begonnen. De groep groeide omdat er via via steeds meer spelers bijkwamen. Ze zijn nog net zo eigenwijs en fanatiek als vroeger’’, vertelt hij lachend.

Behalve dat het aanbieden van Walking Football FC Driebergen nieuwe leden heeft opgeleverd, en reuring op het sportpark op woensdag, is de doelgroep ook om een andere reden interessant voor verenigingen, zegt Hans. “Er komen behoorlijk wat vrijwilligers uit deze groep. De meesten zijn met pensioen, dus ze hebben best wat tijd om in de club te steken.” Op vrijdag zet een deel van de groep bijvoorbeeld de doeltjes klaar voor de jongste jeugd op zaterdagochtend. “En zo zijn er nog veel meer klusjes die deze leden enthousiast oppakken”, zegt Hans.

De G-voetballers van FC Driebergen tijdens een toernooi. Foto: FC Driebergen.

G-voetbal

Ook het G-voetbal is niet meer weg te denken bij FC Driebergen. Tien jaar geleden al weer werd Bert de Goede benaderd door het toenmalige bestuur om te helpen bij het opzetten van een G-team. Bert was in die tijd nog predikant in het dorp. Een deel van zijn tijd was vrijgemaakt om te werken als pastor voor mensen met een beperking in Driebergen. “Ik kende de doelgroep en ook mensen die wel wilden helpen met de begeleiding’’, zegt hij.

Daar valt of staat het mee, zegt Bert. “Je moet als club mensen hebben die zo’n team willen opstarten en de kar willen trekken.” Feeling met de doelgroep is heel belangrijk. “Het is niet altijd makkelijk. In onze groep van 16 spelers zitten er een stuk of 12 met gedragsproblematiek. Je moet als begeleider wel weten of willen leren hoe je hier mee om moet gaan.” Zelf had Bert al ervaring vanuit zijn werk, maar hij en zijn medebegeleiders volgden ook de KNVB-opleiding G-Voetbaltrainer.

Een andere uitdaging is het vinden van voldoende spelers. Dat was ook voor FC Driebergen niet eenvoudig. Bert: “We spelen 7 tegen 7 competitie, maar je hebt toch wel minimaal 11 of 12 spelers nodig voor een team. Niet iedereen is er altijd en we hebben bijvoorbeeld ook spelers die maar tien minuten kunnen spelen. Daar moet je rekening mee houden.”

De vereniging werkt regelmatig samen met de gemeente Utrechtse Heuvelrug om bekendheid te geven aan het G-team. Dat raadt Bert andere clubs die willen beginnen met G-Voetbal ook aan. Ook samenwerken met andere verenigingen kan helpen. Dat doet FC Driebergen bij de G-jeugd. In september is de club gestart met G-voetbal voor de jeugd. “Een aantal ouders heeft dat opgezet. We hebben nu 13 leden, maar het leeftijdsverschil is groot. De jongste is 8, de oudste 17. Om toch competitie te kunnen spelen, hebben we een gezamenlijk team met Patria in Zeist. De trainingen zijn op de eigen club, en we hebben samen 1 competitieteam. Zo kunnen we allebei G-voetbal voor de jeugd aanbieden.”

Dat wilde de club graag. Bestuurslid Hans van Vugt: “FC Driebergen is een brede en diverse club voor iedereen. We hebben ruim 800 leden: jeugd, senioren, vrouwen, 35+ 7 tegen 7, ouderen en G-teams. Iedereen is welkom bij ons. Ik raad andere clubs zeker aan om een of meerdere doelgroepen aangepast voetbal op te zetten. Het is een verrijking voor je club.”

Bron: KNVB

Foto's: FC Driebergen


NOC*NSF 01 feb. 2023

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: