Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

5050 aanvragen Volwassenfonds Sport en Cultuur gehonoreerd

NOC*NSF08 feb. 2023

Het Volwassenfonds Sport en Cultuur heeft in 2022 ruim 5000 mensen geholpen met de kosten voor sport of cultuur. Het fonds betaalt de contributie, het lesgeld en/of materialen voor sport of een culturele activiteit voor volwassen die leven rond het bestaansminimum. Sinds de start van het Volwassenenfonds Sport en Cultuur zijn 52 gemeenten aangehaakt. Het Volwassenenfonds is het equivalent van het Jeugdfonds Sport en Cultuur, maar dan voor iedereen boven de 18.

Het Jeugdfonds Sport en Cultuur bestaat sinds 1999 (toen nog Jeugdsportfonds). Maar in Nederland kunnen helaas niet alleen kinderen niet meedoen aan sport of culturele activiteiten vanwege armoede. Ook veel volwassenen kunnen de kosten niet betalen. Daarom heeft de Alliantie Sport en Bewegen voor iedereen in 2020 het Volwassenfonds opgericht. De alliantie bestaat uit Sportkracht12, NOC*NSF, VSG, Ouderenfonds, MEE, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Stichting Life Goals, Fonds Gehandicaptensport, Bas van de Goor Foundation en de John Blankenstein Foundation. Het doel van het Volwassenenfonds is hetzelfde als bij het Jeugdfonds: meer mensen rond het bestaansminimum laten meedoen met sport- en culturele activiteiten.

Bij het Jeugdfonds zijn inmiddels 232 gemeenten aangesloten. Bij het Volwassenenfonds staat de teller op 52. In het laatste kwartaal van 2022 kwamen er negen gemeenten bij.

Van de in 2022 gehonoreerde aanvragen ging negentig procent naar sport. De populairste sport was fitness, gevolgd door zwemmen en voetbal. Van de aanvragers was ruim zestig procent vrouw. Een kwart van de aanvragers was tussen de 31 en 40 jaar. Net als bij het Jeugdfonds worden aanvragen gedaan door intermediairs. Inmiddels zijn 1135 intermediairs betrokken bij het Volwassenfonds. De meeste zijn werkzaam bij maatschappelijk werk, gevolgd door sociale wijkteams en de sociale dienst. 133 buurtsport- en cultuurcoaches hebben zich aangemeld als intermediair.

Sportclubs in de aangesloten gemeenten kunnen (aspirant)-leden die het lidmaatschap of sportkosten niet kunnen betalen, wijzen op het bestaan van het Volwassenfonds Sport en Cultuur. Clubs uit gemeenten die niet aangesloten zijn, kunnen hun gemeente wijzen op het bestaan van het Volwassenenfonds. Check de gemeentechecker of jouw gemeente al is aangesloten. Net als bij het Jeugdfonds keert het Volwassenfonds het bedrag rechtstreeks uit aan de aanbieder.

Meer informatie vind je op de site van het Volwassenfonds Sport en Cultuur.

Foto: Shutterstock


NOC*NSF 08 feb. 2023

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: