Het Jeugdfonds Sport en Cultuur bestaat sinds 1999 (toen nog Jeugdsportfonds). Maar in Nederland kunnen helaas niet alleen kinderen niet meedoen aan sport of culturele activiteiten vanwege armoede. Ook veel volwassenen kunnen de kosten niet betalen. Daarom heeft de Alliantie Sport en Bewegen voor iedereen in 2020 het Volwassenfonds opgericht. De alliantie bestaat uit Sportkracht12, NOC*NSF, VSG, Ouderenfonds, MEE, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Stichting Life Goals, Fonds Gehandicaptensport, Bas van de Goor Foundation en de John Blankenstein Foundation. Het doel van het Volwassenenfonds is hetzelfde als bij het Jeugdfonds: meer mensen rond het bestaansminimum laten meedoen met sport- en culturele activiteiten.
Bij het Jeugdfonds zijn inmiddels 232 gemeenten aangesloten. Bij het Volwassenenfonds staat de teller op 52. In het laatste kwartaal van 2022 kwamen er negen gemeenten bij.
Van de in 2022 gehonoreerde aanvragen ging negentig procent naar sport. De populairste sport was fitness, gevolgd door zwemmen en voetbal. Van de aanvragers was ruim zestig procent vrouw. Een kwart van de aanvragers was tussen de 31 en 40 jaar. Net als bij het Jeugdfonds worden aanvragen gedaan door intermediairs. Inmiddels zijn 1135 intermediairs betrokken bij het Volwassenfonds. De meeste zijn werkzaam bij maatschappelijk werk, gevolgd door sociale wijkteams en de sociale dienst. 133 buurtsport- en cultuurcoaches hebben zich aangemeld als intermediair.
Sportclubs in de aangesloten gemeenten kunnen (aspirant)-leden die het lidmaatschap of sportkosten niet kunnen betalen, wijzen op het bestaan van het Volwassenfonds Sport en Cultuur. Clubs uit gemeenten die niet aangesloten zijn, kunnen hun gemeente wijzen op het bestaan van het Volwassenenfonds. Check de gemeentechecker of jouw gemeente al is aangesloten. Net als bij het Jeugdfonds keert het Volwassenfonds het bedrag rechtstreeks uit aan de aanbieder.
Meer informatie vind je op de site van het Volwassenfonds Sport en Cultuur.
Foto: Shutterstock