Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Veel hockeyouders betrokken bij sport en team van hun kind

NOC*NSF27 jan. 2023

Goed nieuws voor hockeyclubs: een groot deel van de hockeyouders is betrokken bij de sport van hun kind. Binnen het hockeyteam van hun kind zijn veel ouders actief, door bijvoorbeeld te coachen of te fluiten. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. 

Ouders van jongere kinderen ondernemen meer activiteiten dan ouders van oudere kinderen. Ouders van jongere kinderen hockeyen bijvoorbeeld vaker samen met hun kind dan ouders van oudere kinderen. Wanneer de kinderen ouder zijn, geven ouders vaker aan dat hun kind bepaalde dingen zelf kan doen, bijvoorbeeld zelf naar de training gaan.

Ongeveer de helft van de ouders is actief in één of meerdere commissies. Dit doen ze omdat ze het leuk vinden en omdat ze het belangrijk vinden om zich voor de sportvereniging in te zetten. Ouders die dit niet doen, geven aan geen tijd te hebben, het niet leuk te vinden en/of op andere manieren betrokken te zijn.

Ouders met hockeyverleden vaker trainer, coach of scheidsrechter  


Ouders die zelf gehockeyd hebben, trainen, coachen en fluiten vaker dan ouders die niet gehockeyd hebben. Een groot deel van de ouders die minder vaak activiteiten voor het team of de vereniging uitvoeren, geeft aan zich niet vaardig te voelen in deze activiteiten. Het missen van hockey-specifieke vaardigheden lijkt met name voor ouders van oudere kinderen een belemmering te zijn om bepaalde activiteiten te ondernemen. Hockeyverenigingen kunnen dit gevoel wegnemen door met ouders in gesprek te gaan over verwachtingen of door cursussen of trainingen voor ouders te verzorgen.

Ouders zijn vooral betrokken omdat zij het zelf leuk vinden, maar ook omdat hun kind het leuk vindt. Daarnaast doen ze deze activiteiten om hun kind te ondersteunen in hockey. Ouders die activiteiten binnen de vereniging doen, vinden het vaak belangrijk om iets voor het team of de vereniging te betekenen. Verder geven ouders aan dat het sociale aspect van activiteiten ervoor zorgt dat zij betrokken willen zijn. Verenigingen kunnen hierop in te spelen om de betrokkenheid van ouders te vergroten. Ouders zetten zich in mindere mate in voor andere teams op de vereniging van hun kind.

Klik hier voor meer informatie.

Foto: Shutterstock


NOC*NSF 27 jan. 2023

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: