Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Voetbalclub Nieuw Borgvliet houdt al 100 jaar moedig stand

NOC*NSF09 dec. 2022

Voetbalvereniging Nieuw Borgvliet uit Bergen op Zoom bestaat honderd jaar. In die eeuw heeft de club haar oorspronkelijke naam, Houdt Moedig Stand, meerdere keren eer aan gedaan. Zelfs de Watersnoodramp kreeg de voetbalclub niet klein.

“Al een eeuw oranje zwart”, zei Jan van Loon van de jubileumcommissie van Nieuw Borgvliet trots op In de Buurt. Het begon ooit op een stukje heide onder buurtschap de Zuidgeest bij Bergen op Zoom. De allereerste leden van de Rooms Katholieke Voetbal Vereniging Houdt Moedig Stand moesten voor iedere wedstrijd zelf de doelen in elkaar timmeren. De palen waren gemaakt van mastbomen waarop een dwarslat werd bevestigd. Na elke wedstrijd moesten ze alles weer afbreken.

Aan het begin van de vorige eeuw ontstond de wijk Borgvliet. De wijk groeide en in de jaren twintig kregen de bewoners behoefte aan een eigen voetbalclub. Op 22 november 1922 werd de RKVV Houdt Moedig Stand opgericht.

Onbespeelbaar

Na de eerste periode op het heideveld verhuisde de jonge club een aantal keer. Eerst naar een weiland. Dat was in de wintermaanden onbespeelbaar. Toen de vereniging levensvatbaarheid bleek te hebben, werd onder de inwoners van Borgvliet een financiële actie gehouden. Van de opbrengst werden echte doelpalen en shirts gekocht.

Het zou niet de enige keer zijn dat inwoners van de wijk op de bres sprongen voor hun voetbalclub. Velden werden aangelegd, kleedlokalen gebouwd, allemaal door de inwoners en leden zelf. In 1934 veranderde de naam officieel in de huidige: Nieuw Borgvliet. Maar nog tot in de Tweede Wereldoorlog werd de oude naam HMS het meest gebruikt, totdat dat niet meer mocht van de bezetter. Houdt Moedig Stand werd niet langer getolereerd, zo gaat het verhaal tenminste.

Watersnoodramp

Toch zou de club nog vele malen moedig stand houden. In 1943 werd de club door de bezetter weggestuurd van het met eigen handen aangelegde terrein omdat het land nodig was voor verdedigingswerken. Net na de oorlog maakten leden en buurtbewoners samen een veld gereed op sportpark De Brombeer. Door de Watersnoodramp kwam Nieuw Borgvliet weer zonder veld te zitten. De Brombeer werd door Rijkswaterstaat afgegraven om met de grond de gaten in een dijk te dichten. 

In de 45 jaar die volgden groeide de vereniging meermalen uit haar jasje. Op een gegeven moment speelden de teams hun wedstrijden verspreid over maar liefst drie locaties. En steeds werden clubhuizen, kleedgebouwen en velden grotendeels door eigen leden met hulp van wijkbewoners gebouwd.

Groeien

Inmiddels heeft Nieuw Borgvliet een moderne thuishaven gevonden op sportpark De Markiezaten. De Markiezaten is een nieuwbouwwijk in het zuiden van Bergen op Zoom, pal naast Borgvliet, waar het voor de vereniging honderd jaar geleden begon. “We kijken met veel respect naar het verleden”, aldus Van Loon. “We zijn dankbaar voor de mensen die de vereniging gemaakt hebben tot wat hij nu is. En we groeien nog steeds. Sterker nog, anno 2022 zijn we groter dan ooit.”

Foto: West-Brabants Archief


NOC*NSF 09 dec. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: