Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Nieuwe tool voor begeleiding van senioren

NOC*NSF23 dec. 2022

Het Kenniscentrum Sport en Bewegen heeft een nieuwe tool ontwikkeld: ‘Begeleiding van senioren in sport- en beweegactiviteiten’. Deze tool is bedoeld voor verenigingen en andere sportaanbieders die les geven aan fittere 55-plussers.

De tool biedt trainers en begeleiders basiskennis over bewegen tijdens het ouders worden en praktische handvatten. Ook staan er voorbeelden in van hoe je senioren kunt blijven motiveren om te bewegen en hoe je rekening kunt houden met veranderingen in fysieke mogelijkheden.

Nederland vergrijst. Er komen steeds meer ouderen bij. In 2020 was 19,5 procent van de bevolking 65 jaar of ouder. In 2040 zal dat ruim 25 procent zijn. Vitaal ouder worden is belangrijk, voor de oudere zelf en voor de maatschappij. Blijven bewegen is daarbij essentieel.

Om te zorgen dat iedere senior kan sporten en bewegen, is voldoende passend aanbod belangrijk. Dit zijn sport- en beweegactiviteiten die aansluiten bij de wensen, behoeften en fysieke en sociale mogelijkheden van senioren. Deze zijn zeer divers en niet gekoppeld aan leeftijd.

Naast aanbod is ook de begeleiding van sportende senioren belangrijk. Over die begeleiding in de toekomst maakt Sportkracht 12 zich echter zorgen. Trainers en begeleiders van sportende senioren worden zelf ouder en gaan de komende jaren met pensioen. Er zijn maar weinig jongeren om hun werk over te nemen. Dat komt deels omdat er in de opleidingen tot sport- en beweegleider weinig aandacht is voor deze doelgroep. Ouderen blijven zo een blinde vlek. Sportkracht 12 schreef eerder dit jaar een visiedocument om deze problemen op te lossen.

Het lesgeven aan senioren vraagt om extra kennis en vaardigheden. De nieuwe tool van het Kenniscentrum Sport & Bewegen helpt daarbij. De tool ‘Begeleiding van senioren in sport- en beweegactiviteiten’ is hier te raadplegen.

Foto: Shutterstock


NOC*NSF 23 dec. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: