De club startte met een verskeuken, waar elke dag verse soepen, salades en gezonde broodjes worden aangeboden, en meldde zich aan voor het project SV Vers in een poging één van de modelkantines te worden. Dat lukte en daar is Wit-Blauw trots op. “Gezonder worden is een stap, maar het is ook kwestie van gewoon doen, niet bang zijn om te veranderen.”
Aansluitend op het in 2018 gesloten Nationaal Preventieakkoord wordt met de modelkantines van SV Vers voor sportverenigingen inzichtelijk gemaakt hoe zij een gezonde sportomgeving kunnen creëren. Voor Wit-Blauw begon het traject met de verbouwing. Het was hét moment om met een verskeuken te starten, vooral omdat het de gelegenheid bood de keuken anders in te delen. Nu is één kant helemaal ingericht als verskeuken en worden aan de andere zijde de klassieke, minder gezonde snacks bereid. “Al hebben we ook direct ingevoerd dat de frituurpan pas vanaf één uur in de middag aan gaat”, zegt Wilco van Maanen, kantinebeheerder bij Wit-Blauw en kartrekker van het SV Vers-project op de club.
Professionele kok als vrijwilliger
Vanuit SV Vers, ontstaan uit een samenwerking tussen NOC*NSF en de KNVB, krijgen de modelkantines ondersteuning van een verenigingscoach van JOGG-Teamfit. De verenigingscoach kan onder andere adviseren bij het kiezen van verse, gezonde producten en recepten, maar juist op dat specifieke terrein heeft Wit-Blauw al de nodige kennis in huis. Van Maanen: “We hebben de luxe van een professionele kok op de vereniging, die elke week een beetje van zijn tijd inzet om als vrijwilliger de verse soepen, salades en broodjes klaar te maken. Hij heeft veel creatieve ideeën voor maaltijden en gezonde producten. Met hulp van een sponsor hebben we ook koellades voor de keuken kunnen aanschaffen. Alles is zo ingericht dat de producten elke dag zoveel mogelijk klaarliggen.”
Weinig weerstand
De nieuwe koers van Wit-Blauw wil niet zeggen dat de ongezondere snacks volledig zijn uitgebannen, maar het assortiment is beperkt, naast de nieuwe, verse producten. Leden werden tijdig geïnformeerd over de plannen en keken er best even van op, maar veel weerstand ervaarde de vereniging niet. “De eerste weken vroegen sommige leden zich wel af: wat moet ik hier mee? Maar ze zagen ook al snel dat we met het nieuwe, verse assortiment echt iets te bieden hadden. De soepen en pastasalades zijn heel populair en de broodjes gezond vliegen over de toonbank. Er is heel veel belangstelling, maar rond half drie in de middag neemt dat af. Blijkbaar nemen mensen de nieuwe producten vooral als lunch.”
‘Aan de hand meegenomen door Teamfit-coach’
Op het gebied van verse producten en maaltijden kon Wit-Blauw dus vooral varen op de kennis van de kok, maar bij de keuzes omtrent snoep en suikerhoudende dranken lag dat anders. Ook dat aanbod moest kritisch tegen het licht worden gehouden en daarbij kon de vereniging de hulp van Teamfit-coach Kenny Kersjes goed gebruiken. “Daarbij zijn wij echt aan de hand meegenomen”, blikt Van Maanen terug. “Wat zijn betere en minder goede producten, wat bied je wel en niet aan, hoe maak je verantwoorde producten zichtbaarder, bij al die vragen hebben we hulp gekregen. Er was ook veel werk aan de winkel. Er lag hier in het verleden veel snoep. Maar ook het assortiment suikerhoudende dranken was groot.” Binnen SV Vers wordt veel gemeten en geanalyseerd, dus ook de verkoopcijfers van (nieuwe) producten. Daaruit blijkt dat het afscheid van de suikerhoudende dranken de clubkas nauwelijks schaadt. “We hebben nu drie suikervrije sportdranken en die lopen eigenlijk net zo goed. We zagen het ook bij de versproducten; mensen moeten even wennen, maar als een product verdwijnt, kiezen ze toch vrij snel voor het alternatief. Daarom moet je ook niet te bang zijn om veranderingen door te voeren.”
‘Mensen snappen waarom we dit doen’
Ook omtrent verantwoord alcohol schenken had Wit-Blauw al langer plannen, maar was het SV Vers-traject een uitstekende aanleiding om concrete stappen te maken. Zo zijn inmiddels 0,0%-bier en Radler onderdeel van het assortiment en zet de vereniging zich actief in om zo verantwoord mogelijk met alcohol om te gaan. Op zaterdag wordt pas na één uur ’s middags alcohol geschonken en vrijwilligers achter de bar nemen hun taak heel serieus, ze zijn er scherp op geen alcohol te schenken aan jongeren onder de 18 jaar. “Al doen we daarbij ook een beroep op de jongeren zelf, we zijn met hen in gesprek gegaan. Ze kunnen ons helpen door onder de 18 jaar geen pogingen te doen om alcohol te bestellen en zo onze vrijwilligers in de problemen te brengen. Want het is lastig te beoordelen, soms zijn zeventienjarige jongens een kop groter dan de meeste volwassenen.”
Zoek de juiste mensen
Wit-Blauw is trots op wat het in relatief korte tijd heeft bereikt. Natuurlijk heeft er veel werk in gezeten en is de ondersteuning vanuit SV Vers een grote hulp, maar in veel opzichten is het creëren van een gezonde sportomgeving ook een kwestie van keuzes maken, durven en doen. “En misschien wel het belangrijkste advies: zoek de juiste mensen. Heb je geen vrijwilligers die dit echt zien zitten en dus een stap harder willen lopen, zoek dan eerst mensen die dat wel willen doen, die willen veranderen. Dan gaat het zeker lukken!”