Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

TPC Venlo: blijvende aandacht en kleine stappen zijn de sleutel tot gezonder kantine-aanbod

NOC*NSF11 jul. 2022

Tennis- en Padelclub Venlo heeft het momenteel goed voor elkaar: het is een sterk groeiende tennisvereniging, waar de leden vooral voor de gezelligheid graag komen spelen. Sofie Steegh is de uitbater van het paviljoen ‘Beej Soof Baove’. Dik drie jaar geleden begon ze daarmee, na eerst in het bestuur van de club te hebben gezeten. Ook toen was de club al op zoek naar een gezonder aanbod. Sofie zette dat beleid uiteraard voort. “Het is eigenlijk een kwestie van niet te lang nadenken en gewoon beginnen. Als iets niet aanslaat, dan verander je het weer.”

Sofie vertelt: “Zo’n vier jaar geleden, toen ik nog in het bestuur zat, hadden we ongeveer 500 leden. Als bestuur zijn we toen al gestart met nieuwe lidmaatschapsvormen, en door corona werd de aanwas van nieuwe leden nog verder versterkt. Nu hebben we zo’n 900 leden. We zijn geen heel prestatiegerichte vereniging, hebben twee officiële toernooien per jaar, maar de gezelligheid is toch de belangrijkste reden waarom mensen voor onze club kiezen.”

Uitbater

TPC Venlo heeft al sinds vele jaren een uitbater voor de kantine. Jaren geleden waren dat zelfs Sofies opa en oma, die daarin gezeten hebben. Dat betekent overigens niet dat het bestuur van de vereniging zich niet bezighoudt met het belang van gezonder aanbod. “Al voordat we ons aangemeld hebben voor TV Vers had het bestuur al mooie dingen, zoals gratis fruit voor de jeugd geregeld.” Toen de selectie van clubs voor deelname aan het project SV Vers speelde, werd Sofie er zowel vanuit het clubbestuur, door een bestuurslid dat beroepsmatig met voeding en psychologie bezig is, als vanuit de accountmanager van de KNLTB daarop geattendeerd. “Dat is natuurlijk super. Ik ben uitbater, heb het paviljoen drie jaar geleden overgenomen en weet wel een beetje wat wel en niet gezond is. Maar zo krijg je natuurlijk net wat meer begeleiding. En niet alleen de adviezen over wat gezond is, maar ook die simpele tips om sommige dingen anders aan te bieden, die helpen goed. Bijvoorbeeld dat je snoep in kleinere zakjes aanbiedt.”

TeamFit Badges

De contacten met Annelie Thijssen, TeamFit-coach voor Sofie, zijn wekelijks. “Dat gaat vooral over de interventies, waar we dan net mee bezig zijn. Maar daarnaast bespreek ik met haar ook hoe we hier bij TPC Venlo één voor één de TeamFit badges kunnen halen. Daar zijn we tegelijkertijd mee bezig.”

Ook de contacten met de andere verenigingen die deelnemen aan het SV Vers project vindt Sofie heel zinvol. “Vorige week hadden we een meeting in Rotterdam. Je steekt dan toch best veel op van zo’n ‘inspiratie-uurtje’!” Waarbij zij zich realiseert dat het in het geval van TPC Venlo net even anders is dan bij een groot aantal andere clubs. “Eten, dat is eigenlijk alleen een issue bij competitie en toernooien, dan wordt dat verkocht. Dan is het natuurlijk goed om te weten wat nou slim is om te verkopen: wat hoef je niet na één dag al weg te gooien, wat is rendabel? Maar afgezien van die momenten verkopen wij eigenlijk vrijwel geen eten, alleen drank.”

Nieuw assortiment helpt

De interventie die op dit moment loopt gaat vooral over het alcoholgebruik, dus daar doet TPC Venlo volop aan mee. “Even afwachten of we achteraf kunnen zien met behulp van het kassasysteem wat het heeft opgeleverd. Met dat alcoholgebruik, dat vind ik best lastig… Het wordt zeker niet altijd gewaardeerd. Je hoort vooral de mensen met een grote mond. Tijdens de interventie hebben we posters opgehangen en viltjes neergelegd en daarmee aandacht gegeven aan alcoholvrije en -arme alternatieven. Ook de borden, waarop ons aanbod te vinden is, hebben we zó gemaakt, dat de goede keuzes snel in het oog vallen. Doordeweeks wordt sowieso wel wat meer alcoholvrij geschonken dan in het weekend. Gelukkig heeft onze leverancier, Lindeboom, enkele weken geleden twee nieuwe alcoholvrije biertjes in het assortiment opgenomen: de Venloosch Wit en het gewone Lindeboombier in alcoholvrije versie. Dat hadden ze in het verleden alleen alcoholarm. Dan zie je dat mensen dat toch proberen.”

Gewoon beginnen

Heeft Sofie ook een advies voor andere tennisverenigingen om met gezonder aanbod aan de slag te gaan? “Nou ja, vooral: niet te lang nadenken, gewoon beginnen. Probeer iets uit en als het niet aanslaat, dan verander je het weer. Begin vooral met het aanpassen van je assortiment. Dat hoef je echt niet alleen te doen, je kunt uiteraard ook bij TeamFit vragen om ondersteuning. Het thema alcoholgebruik vind ik persoonlijk een grotere uitdaging. Je staat toch altijd een beetje dubbel erin: het zijn je klanten, maar je wilt ook proberen een bijdrage te leveren aan de ambities van de club.”

Sofie is vol vertrouwen dat in kleine stappen en met een lange adem veel te bereiken is. “Zoals TeamFit dat doet met die badges, dat is super. Dan kun je telkens een kleine stap zetten en samen de successen vieren. Ook de gemeente ziet dat. We hebben hier bijvoorbeeld een watertap buiten, die is niet meer zo goed. We hebben nu al contact gehad met de gemeente en als we de volgende badge halen, dan krijgen we van de gemeente Venlo misschien een nieuwe watertap!”

Rendabel blijven

Tot en met half november is het paviljoen nog open, het project SV Vers loopt tot het eind van het jaar. “We gaan ons best doen nog een paar mooie stappen te zetten. Maar je moet ook altijd bedenken dat het wel rendabel blijven moet. Je wilt immers ook geen voedsel verspillen.”  


NOC*NSF 11 jul. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: