Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

HC Etten-Leur over HC Vers: “Geen beren op de weg zien, gewoon doen!”

NOC*NSF15 jun. 2022

Bij Hockeyclub Etten-Leur wordt er eigenlijk al sinds vele jaren op gelet dat er naast de bitterballen en frikandellen ook gezondere alternatieven verkrijgbaar zijn in het clubhuis. “Meedoen als pilotvereniging aan SV Vers was voor ons dé kans om daarin nog verdere stappen te maken”, vertelt Vera van Rooij. “En dat lukt prima!”

HC Etten-Leur is volgens van Rooij een gezellige, toegankelijke familieclub. “Er heerst een goede sfeer, dat zorgt meteen voor een bepaalde mate van sociale controle en de mensen binnen de club zijn ook nog bereid om zo af en toe een handje te helpen. Belangrijk binnen onze club is dat iedereen die dat graag wil bij ons kan komen hockeyen.” Van Rooij is projectleider HC Vers binnen de vereniging. Enkele jaren geleden, toen de oproep kwam om zich als club aan te melden voor het project, was ze ook nog horecamanager. “Ik las de oproep en was meteen enthousiast! Dus heb ik een motivatiebrief en een plan opgesteld en ingediend bij het bestuur. Die zagen dat ook wel zitten, en enkele weken later kregen we te horen dat we mee mochten doen.”

Al flink op de juiste weg

De hockeyvereniging had in die tijd ook al een assortiment, waarin gezondere broodjes en snacks aangeboden werden. “We hadden ook toen al een uitgebreid aanbod aan verse broodjes, zoals broodjes zalm, en ook een Club Sandwich bestond bij ons al. We probeerden regelmatig nieuwe broodjes uit en keken of dat aansloeg of niet. De handvaten, die we nu geboden krijgen, misten we destijds nog.” Niet alleen wat de broodjes betreft was de club al op de juiste weg destijds. Ook wat de sportdrank betreft: “We hadden eerst O2 als sportdrank, hebben dat vergeleken met andere producten en zijn toen overgestapt op Sportwater, omdat daar minder suiker in zit. En we hebben ook een suikervrije ranja ingevoerd, die we dan na de wedstrijden aan de teams aanboden.”

Nú doorpakken!

Vrij snel na de start van het project kwam de lockdown vanwege de coronapandemie. Die kwam voor het projectteam eigenlijk best goed uit. “We hebben het als kans gezien: tegen elkaar gezegd: ‘Nu pakken we door! Als de mensen dan weer mogen komen, dan zien ze een andere omgeving. Bovendien hadden de vrijwilligers, doordat de sport even stillag, ook even wat meer tijd ervoor.” De introductie leverde volgens Van Rooij vooral positieve reacties op. “Natuurlijk kwamen er in eerste instantie ook reacties dat men bang was dat de bitterballen en frikandellen en het bier zouden verdwijnen… Maar die mensen hebben we direct gerustgesteld, dat kan best naast elkaar! Bovendien hadden we bij de kick-off een ‘ambassadeur’ uitgenodigd, die ons hielp de plannen uit te leggen.”

Concrete acties en snel handelen

Tijdens het project wordt de club bijgestaan door Team:Fit!-coach Irene Walk. Dat is volgens Van Rooij een prima samenwerking. “Wij hebben vrij concrete vragen, en die kan Irene ook goed beantwoorden. Haar tips helpen ons om onze plannen snel om te kunnen zetten. Kant-en-klare snacks bijvoorbeeld, hoe ga je daarmee om? Of een ander voorbeeld: Irene gaf aan dat we moeten zorgen dat twee derde van de zichtbare drank een gezonde keuze moet zijn. Wij hebben daarop plakfolie gekocht en de glazen deuren van een deel van de koelkasten daarmee afgeplakt. Werkt super! Lekker concrete acties, dan kun je snel handelen!” De ambities van de projectgroep waren héél groot, constateert Van Rooij als ze terugkijkt. “We hadden héél veel ideeën. We wilden in eerste instantie bijvoorbeeld ook proberen dat mensen dat idee van gezondere keuzes niet alleen in het clubhuis hadden, maar ook mee naar huis namen. We wilden een kookboek maken samen met de leden… En soms bleken producten die we wilden aanbieden na onderzoek toch niet haalbaar, bij de smoothies hebben we dat bijvoorbeeld vastgesteld.”

Opfrissen en zichtbaar maken

Het zal niemand verbazen dat HC Etten-Leur alle topprestatiebadges die Team:Fit! Kent inmiddels behaald heeft. Toch denkt van Rooij dat er nog steeds dingen verbeterd kunnen worden. De laatste lockdownperiode afgelopen winter heeft de projectgroep een witte wand in het clubgebouw omgetoverd in een grote groente-en-fruitplaat. “Daar straalt een gezonde sportomgeving vanaf! Helemaal top! We zitten nu midden in de interventie, dus dan willen we niet teveel veranderen omwille van de onderzoeksresultaten. Maar we denken wel al na over hoe we de rest van de bar nog willen opknappen. Alles er nog frisser uit laten zien, zodat we nóg meer met de mensen in verbinding komen en het HC Vers project zichtbaar kunnen maken.”

Voorbeeldrol

Voor HC Etten-Leur is de voorbeeldfunctie, die de club heeft in deze pilot, een belangrijk motief om mee te doen. “Die rol heb je als sportvereniging, een voorbeeld zijn voor de maatschappij. Zo dragen we ons steentje daaraan bij.” Terugblikkend op het project tot nu toe is zij meer dan positief: “We zagen van tevoren best wel wat beren op de weg, maar in de praktijk bleek het helemaal niet zo lastig. Eigenlijk kan ik elke club alleen maar adviseren om aan te kloppen bij Team:Fit! en aan de slag te gaan. Het is de moeite waard!”


NOC*NSF 15 jun. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: