Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Bekende sporters roepen op tot rookvrije sport

NOC*NSF29 dec. 2022

Michaëlla Krajicek, Teun de Nooijer en Frank de Boer roepen alle clubbestuurders in Nederland op om werk te maken van een rookvrije sportomgeving. De drie oud-topsporters doen mee aan de NOC*NSF-campagne 'De sport wordt rookvrij’.

In verschillende reclamespotjes gaan Krajicek, De Nooijer en De Boer terug naar de club waar ze als kind lid. Dat was lang geleden, toen roken in de kantine, kleedkamer en op het sportveld nog heel normaal was. Inmiddels zijn deze clubs volledig rookvrij. De drie bekende sporters roepen alle andere sportclubs en –organisaties op dit voorbeeld te volgen.

Al meer dan 2000 verenigingen zijn rookvrij

De ambitie is een volledig rookvrije sport in 2025. Sportbonden zetten zich hier actief voor in en al meer dan 2000 sportverenigingen staan geregistreerd als rookvrij. Met behulp van de campagne ‘De sport wordt rookvrij’ willen sportbonden en NOC*NSF nog veel meer clubs motiveren rookvrij te worden en dat via bordjes aan hun leden te laten zien. De campagne sluit aan bij de bekende campagne ‘De wereld wordt rookvrij’ van de Rookvrije Generatie, en is in nauwe samenwerking met hen ontwikkeld.

Bij buitensportverenigingen is er veel animo om rookvrij te worden. De verenigingen kunnen rekenen op publieke steun. Uit onderzoek blijkt dat 87 procent van de Nederlanders groot voorstander is van een geheel rookvrije (buiten)sportomgeving voor kinderen (Draagvlakonderzoek Tabaksontmoedigingsbeleid 2022 uitgevoerd door Kantar Public in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (GvRV)). Binnensportverenigingen zijn al rookvrij, maar kunnen meedoen door met borden aan te geven dat ook de buitenruimte rondom de accommodatie, bijvoorbeeld de entree, rookvrij wordt.

Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF: “Sportiviteit, bewegen, het is onlosmakelijk verbonden met vitaliteit, gezondheid. Daar past roken gewoon niet bij, laten we daar eerlijk in zijn. Kinderen zijn daarbij het allerbelangrijkst. Je wilt ze niet confronteren met tabaksrook, want dat is ongezond. Maar daarnaast zijn we ook rolmodel. Een rookvrije omgeving verkleint de kans dat kinderen en jongeren gaan roken.”

Carla van Gils, voorzitter GvRV en directeur KWF: “Met de campagne De sport wordt rookvrij zet NOC*NSF een prachtige stap op weg naar een Rookvrije Generatie. We hopen met deze campagne nóg meer verenigingen en hun leden enthousiast te maken om sporten zo snel als het kan helemaal rookvrij te maken!”

Sport en roken gaan niet samen

In het Nationaal Preventieakkoord legden de sportbonden, het ministerie van VWS en NOC*NSF de ambitie vast voor een volledig rookvrije sportsector in 2025. Want sport en roken, dat gaat niet samen. Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) steunen de campagne, omdat gemeenten in veel gevallen de verhuurder zijn van sportaccommodaties.

Dit artikel verscheen eerder op nocnsf.nl


NOC*NSF 29 dec. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: