Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Udense sportclub wil geluidsoverlast padel aanpakken

NOC*NSF07 nov. 2022

Geluidsoverlast in de omgeving van tennis- en padelvereniging Hoeven in Uden zorgt voor klachten. Omwonenden ergeren zich geregeld aan het ploppende geluid van de ballen die worden geslagen op de padelbanen. Een wel vaker voorkomende klacht in Nederland. 

Ab van Daalen, die 150 meter van de sportclub woont, zegt dat zijn woongenot wordt aangetast. Hij wil maatregelen tegen de overlast. Even een boek of krantje lezen in de tuin, dat is een probleem voor Ab. Geluidsoverlast van padel leidt ertoe dat hij zich moeilijk kan concentreren. De rust wordt vooral 's avonds verstoord door het geplop van ballen. Het geluid is volgens Ab soms vergelijkbaar met een flipperkast. Hij maakt zich grote zorgen nu er een derde padelbaan bij komt op het nabijgelegen sportpark. Ab heeft daarom de gemeente Maashorst, waar Uden onder valt, gevraagd om naar een oplossing te kijken. Afgelopen zomer ging Ab vaak maar naar binnen om te ontsnappen aan de geluidsoverlast. Als er gasten op bezoek waren, dan was een normaal gesprek voeren in de tuin soms amper mogelijk door het constante geplop.

Glazen wand

Bestuurslid Gerard van de Ven van sportclub de Hoeven toont begrip voor de klachten. "Padel, een sport die het midden houdt tussen tennis en squash, veroorzaakt meer geluid dan tennis", zegt hij. Dat komt omdat het spel gespeeld wordt op een baan met een glazen wand als omheining. Vooral als de ballen tegen dat glas komen, is het geluid hard.

Padel is razend populair. De vraag is zo groot dat banen vrijwel constant bezet zijn. Daarom wil de Hoeven er een derde baan bij. De klachten neemt de club zeer serieus. "Wij willen geen gedonder met de buurt en werken aan een oplossing", zegt Van de Ven.

Geluidsmetingen

Hoe die mogelijke oplossing eruit gaat zien is nog afwachten. Volgens Gerard van de Ven is het meeste geluid van de padelbanen tussen negen en elf uur in de avond als er volop wordt gesport. Uit geluidsmetingen is gebleken dat het geluid zo'n 2 decibel boven de toegestane norm is. Eén van de mogelijke oplossingen om het geluid te dempen, is het plaatsen van taxusplanten bij de padelbanen. Op het sportpark staan nu al de nodige taxusplanten en tussen de woonwijk en het sportpark is ook een groenstrook met bomen en struiken.

Een andere oplossing zou kunnen zijn om een soort van piramide met turf bij de banen te plaatsen. Dat zou het geluid aanzienlijk kunnen dempen. De sportvereniging wacht een extern onderzoeksrapport af, om te zien wat de beste oplossing is. Tot die tijd zal de buurt het geplop van de ballen nog horen. Gelukkig is het seizoen om buiten in de tuin te zitten bijna voorbij.

Dit artikel werd eerder geplaatst op omroepbrabant.nl.


NOC*NSF 07 nov. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: