Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Samen Schaatsen Elfstedentoer

NOC*NSF28 nov. 2022

Dankzij de nieuwe sport Frame Schaatsen kunnen ook kinderen met een handicap schaatsen. Tot nu toe staan zij vaak langs de zijlijn als leeftijdsgenoten de ijzers onderbinden, maar met behulp van een schaatsframe doen ze voortaan mee met de ijspret. Om de sport te introduceren, organiseert Stichting het Gehandicapte Kind de ‘Samen Schaatsen Elfstedentoer’. Deze ronde door Nederland start 10 december op het Amsterdamse Museumplein. De inschrijving is geopend.

Schaatsen is de oer-Hollandse sport die ons Nederlanders in koude winters verbindt. Maar dat geldt helaas niet voor álle Nederlanders. Voor veel kinderen met een handicap is schaatsen niet weggelegd. Als hun broertjes, zusjes en leeftijdgenootjes plezier maken op het ijs, kunnen zij alleen toekijken. Daar komt nu verandering in: dankzij Frame Schaatsen kunnen voortaan álle kinderen meedoen aan deze gezellige traditie.

Niet lopen, toch schaatsen

Bij Frame Schaatsen wordt gebruik gemaakt van een frame met een zitje en drie ijzers. Zo kunnen kinderen die niet zelfstandig kunnen staan of bewegen, toch glijden over het ijs. De sport is een initiatief van Stichting het Gehandicapte Kind. Na een succesvolle pilot in Thialf wordt hij nu in heel Nederland geïntroduceerd met de Samen Schaatsen Elfstedentoer.

Elfstedentoer

Op elf schaatsbanen in Nederland kunnen kinderen van 5 tot 12 jaar deze winter een gratis clinic volgen. De clinics worden verzorgd door de Sven Kramer Academy. Ze zijn niet alleen voor kinderen met een beperking; alle kinderen zijn welkom. “Ons doel is dat kinderen met en zonder handicap samen kunnen schaatsen”, vertelt Henk-Willem Laan, directeur van Stichting het Gehandicapte Kind. “Veel kinderen met een handicap staan continu buitenspel; niet alleen bij schaatsen maar ook op school of met spelen. Door samen te schaatsen, ervaren kinderen dat iedereen erbij hoort en mee kan doen.”

Door heel Nederland

De toer start 10 december op het Museumplein in Amsterdam, en maakt tot en met maart 2023 een ronde door Nederland. (Zie de toerkalender op samenschaatsen.nl). Maar het moet niet bij een eenmalige toer blijven, zegt Laan. “Ons doel is dat het ijsbaanbeeld van de toekomst gaat veranderen. Ik hoop dat schaatsverenigingen Frame Schaatsen gaan toevoegen aan het lesprogramma, zodat we voortaan kinderen met en zonder beperking samen kunnen zien schaatsen.” Om geïnteresseerde verenigingen op weg te helpen is er een train-de-trainer cursus en handboek ontwikkeld. Daarnaast is er een uitleenpool voor schaatsframes opgezet.

Over de initiatiefnemers

Stichting het Gehandicapte Kind zet zich in voor kinderen met een handicap in Nederland. Met steun van donateurs helpt de stichting hen om te kunnen spelen, leren en sporten samen met leeftijdgenoten zonder handicap. De Sven Kramer Academy wil met schaatslessen een bijdrage leveren aan de toekomst van de Nederlandse schaatssport. De droom van de Academy is dat ieder kind voor zijn of haar 12e jaar minimaal één keer het plezier van schaatsen heeft ervaren.

Foto: Stephan Tellier


NOC*NSF 28 nov. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: