Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Inge Sportfonds helpt clubs in Zeeland met sportevenementen voor mensen met een beperking

NOC*NSF20 jan. 2022

Zeeland heeft er een nieuwe stichting bij: het Inge Sportfonds. Familie en vrienden van de in 2020 overleden Inge Caljouw hebben het fonds opgericht. Bedoeling is om zoveel mogelijke Zeeuwse sportevenementen toegankelijk te maken voor sporters met een beperking.

Inge Caljouw kwam in juni 2020 om het leven toen ze in haar rolstoel werd aangereden door een automobilist die aan het straatracen was. Ter nagedachtenis aan haar is onlangs het Inge Sportfonds opgericht. “We zoeken nu aandacht en geld. We hebben tot nu toe vooral eenmalige giften ontvangen. We zoeken sponsors die zich voor langere tijd aan ons verbinden”, zegt voorzitter Matthijs Mol. “De volgende stap is dat we mensen gaan helpen.”

Inge was ruim tien jaar lid van rolstoelhockeyclub SGB in Goes. Rolstoelhockeycoach Michiel Ruiter wisselde daarna met de ouders van Inge van gedachten om een stichting op te richten.

Sporten voor iedereen mogelijk

Paralympisch roeier Corné de Koning is bestuurslid van het sportfonds. "Inge vond dat sporten voor iedereen mogelijk moet zijn, ongeacht of je wel of niet een beperking hebt."

De Koning legt uit dat het sportfonds evenementen en verenigingen wil ondersteunen bij het mogelijk maken van aangepast sporten. Dan kan het gaan om financiële ondersteuning, maar ook het geven van advies. De stichting zou bij kunnen springen als sporters met een beperking vervoer nodig hebben of als een vereniging spullen aan moet schaffen omdat die zich meer wil richten op aangepaste sporten.

Vrijheid en zelfvertrouwen terug

De Koning zet zich in voor de stichting, omdat hij zelf weet hoe belangrijk het voor hem is dat hij kon sporten. "Ik weet wat de sport mij heeft gebracht. Als ik kijk naar de mensen met een beperking waarmee ik sport, zie ik ook wat het hen heeft gebracht: het stukje vrijheid en zelfvertrouwen dat ze daardoor terug hebben gekregen."

Dat is ook de reden waarom de paralympisch roeier zich aan de stichting heeft verbonden. "Op deze manier is het een mooi middel om iedereen aan het sporten te kunnen krijgen en iedereen dat gevoel te kunnen laten ervaren."


NOC*NSF 20 jan. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: