Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Haarlemse clubs hijsen regenboogvlaggen

NOC*NSF24 okt. 2022

Steeds meer Haarlemse sportverenigingen hijsen de regenboogvlag. Dit doen ze om te laten zien dat iedereen welkom is op hun club. Dat ze voor diversiteit en inclusiviteit staan. En dat ze dit actief willen uitdragen richting hun leden. Want iedereen heeft het recht om veilig te kunnen sporten. Maar hoe pak je dat nou het beste aan?

“Inclusiviteit en diversiteit begint al heel klein,” legt voorzitter Ferry Kool van voetbalvereniging United DAVO uit. “Bijvoorbeeld bij het aanbod van je assortiment in het clubhuis. Wij zijn een multiculturele vereniging. Dus niet al onze leden houden van bier of frikandellen. Daar moet je dan rekening mee houden. Verder is het goed als de mensen binnen je club, bijvoorbeeld de vrijwilligers of het bestuur, een afspiegeling vormen van je ledenbestand. Daarom stap ik zelf actief op de mensen af als ik vrijwilligers nodig heb. Dan heb je direct invloed op de diversiteit binnen de organisatie van je club. Het werkt veel beter dan een brief of e-mail sturen met een hulpvraag. Maar ook zaken als kleedkamergebruik hebben onze aandacht. Niet iedereen vindt het fijn om na de wedstrijd met zijn allen naakt onder de douche te staan. Taalgebruik op het veld is ook een ding. Elkaar uitschelden voor homo is bijvoorbeeld zeer ongewenst. En we organiseren als club ook verschillende activiteiten voor onze leden om elkaar beter te leren kennen. Zo heeft onlangs een groep moeders echt heerlijke hapjes gemaakt uit alle uithoeken van de wereld. Daar hebben we met elkaar lekker van zitten smullen.”

Kinderen en ouders

United DAVO hees op zaterdag 8 oktober voor het eerst de regenboogvlag. Medewerkers Jeroen Koomen en Daniëlle Krijger van Sport Support waren aanwezig op het voetbalveld om aan de kinderen uitleg te geven over de betekenis van de vlag. Jeroen heeft twee aanvoerdersbanden in zijn hand en legt aan de aanvoerders van de twee duellerende teams uit, dat de band betekent dat je het belangrijk vindt dat iedereen zichzelf kan zijn. Dat je vindt dat iedereen het recht heeft om veilig te kunnen sporten. De kinderen knikken instemmend op de vraag of ze de band willen dragen tijdens de wedstrijd en doen hem gelijk om. Maar niet alleen de kinderen worden betrokken bij de betekenis van de regenboogvlag, ook de ouders die langs de zijlijn staan worden benaderd. Gewapend met een kan koffie en een stapeltje regenboogbekers gingen Daniëlle en Jeroen met verschillende ouders in gesprek over het belang van veilig kunnen sporten voor iedereen.

Eva de Raadt, wethouder Diversiteit en Inclusie: “Ik ben altijd blij als ik bij een vereniging de regenboogvlag zie hangen, omdat ik het ontzettend belangrijk vind dat iedereen zich fijn en geaccepteerd voelt bij onze sportverenigingen. De regenboogvlag op sportclubs onderstreept dat.”

Dit artikel verscheen eerder op www.haarlemsweekblad.nl. 


NOC*NSF 24 okt. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: