Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Dag van Queer & Sport

NOC*NSF16 nov. 2022

Kan iedereen echt zichzelf zijn in de sport? Die vraag staat centraal tijdens de conferentie Dag van Queer & Sport op 18 november 2022 in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Kom ook naar Dag van Queer & Sport en bouw mee aan een inclusievere sportwereld.

Het heeft vaak iets ongemakkelijks: queer en sport: Op papier is iedereen overal welkom, maar in de praktijk is het zo simpel nog niet. Veel queer sporters voelen zich niet welkom bij een sportclub en richten daarom eigen clubs op. In de topsport zijn vooral queer mannen vaak onzichtbaar. Waarom wil het maar niet lukken met die integratie?

Vrijdag 18 november organiseert een aantal jarige queersportorganisaties (Gay Swim Amsterdam, (25 jaar) en LHBTI+-sportclub Tijgertje (40 jaar) en koepelorganisatie Pride and Sports (5 jaar)) de Dag van Queer & Sport met als motto: “jezelf zijn in beweging”.

Abstracte begrippen in de praktijk

Tijdens Dag van Queer & Sport zijn er keynotes en persoonlijke verhalen van sporters, bestuurders en deskundigen, onder wie NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg en Britt Vonk (KNDSB). Aan de hand van presentaties en praktijkvoorbeelden wordt duidelijk wat de soms abstracte begrippen ‘veiligheid’, ‘diversiteit’ en ‘inclusie’ met betrekking tot gender, identiteit en seksuele oriëntatie betekenen in de praktijk. Daarnaast blikt Agnes Elling van het Mulier Instituut terug op veertig jaar queer sportverenigingen in Nederland. 

Een inclusief toekomstplan

Tijdens de conferentie worden concrete ideeën samengebracht over wat er de komende vijf jaar nodig is voor een veiliger en inclusiever sportklimaat. Een aantal vraagstukken die aan bod komen: hoe ga je de dialoog aan over soms gevoelige onderwerpen en standpunten in de sportwereld? Zijn queer sportverenigingen nu of in de toekomst nog wel nodig? Deze kwesties worden niet alleen bekeken vanuit queer sportclubs, bonden en sportkoepels, maar ook vanuit het oogpunt van sporters zelf. De dag wordt afgesloten met een tweetal workshopsessies, waarin deelnemers gezamenlijk een actieplan voor de toekomst maken.

Voor wie is Dag van Queer & Sport bedoeld?

Dag van Queer & Sport is bedoeld voor (queer) sporters, die zijn aangesloten bij lhbtiq+ en/of reguliere sportclubs in Nederland, sporters buiten georganiseerde sportclubs en verenigingen, bestuurders, coaches, trainers, beleidsmakers, (sport)onderwijzers, onderzoekers, gemeentes, sportmanagers, sportbonden en sportkoepels.

Dag van Queer & Sport vindt plaats op vrijdag 18 november vanaf 10.00 uur in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Voor non-profit deelnemers en vrijwilligers bedraagt de entreeprijs 25 euro, voor professionals 50 euro. Ga voor meer info over het programma en inschrijving naar queersport.nl.

Ga hier naar de originele pagina van dit bericht.


NOC*NSF 16 nov. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: