Waarom kost het lidmaatschap van een voetbalclub in Waterland zo’n 150 tot 200 euro per jaar en ben je minimaal twee of zelfs drie keer zo duur uit als je je kind naar de tennisclub laat gaan? De tijd dat tennis werd beschouwd als een elitesport is al lang voorbij. “Het is in Waterland de sport die na voetbal het meest wordt beoefend”, zegt Petra van Lint van de PvdA-fractie. “We kunnen anno 2022 dus niet meer stellen dat voetbal een volkssport is en tennis niet. Maar de voetbalclubs in onze gemeente krijgen flinke financiële steun, onder meer doordat de gemeente de aanleg en het onderhoud van de velden betaalt. Datzelfde geldt voor andere sportverenigingen. Maar de tennisclubs hebben die ondersteuning nooit gehad. Het wordt tijd dat daar verandering in komt.”
Brief
Over die ’scheve situatie’ trokken de tennisverenigingen van Monnickendam, Broek in Waterland, Marken en Ilpendam, die samen ongeveer 1200 leden hebben, zelf al een paar jaar geleden aan de bel bij de gemeente. “In het huidige accommodatiebeleid van de gemeente zit een groot onderscheid in subsidiëring van verenigingen met een buitensportaccommodatie”, schreven zij in een brief. “Sporten als honkbal, voetbal en atletiek huren de accommodatie voor een niet marktconforme prijs. Op kosten van de gemeente zijn de velden aangelegd. Omgerekend wordt er voor een aantal clubs een subsidie van meer dan 30.000 euro per jaar verstrekt. In tegenstelling tot deze verenigingen moeten de tennisverenigingen zichzelf volledig bedruipen. Zowel aanleg als onderhoud van de velden is voor eigen rekening.”
“Dat maakt tennis voor veel mensen tot een relatief dure sport”, zegt voorzitter Dick Zeegers van de Tennisvereniging Ilpendam in een toelichting. “Ik kan mijn eigen zoon als voorbeeld noemen. Hij zit op de voetbalclub en dat kost ongeveer 150 euro aan contributie per jaar. Hij zit ook op tennis en dat kost rond de 500 euro per jaar. Dat is niet alleen de contributie, maar als je op tennis gaat wil je ook les. Dat is te vergelijken met de trainingen van de voetbalclub, maar daar betaal je niets extra voor. Voor de tennislessen moet apart betaald worden. Als je in een seizoen 32 lessen neemt van 12,50 euro per les, zit je op 400 euro. Sommigen kiezen voor twee lessen per week, dan ben je dus, inclusief de contributie, bijna 900 euro kwijt.”
Overleg
Oneerlijk vinden de clubs dat en in hun brief vroegen ze de gemeente om het eigen subsidiebeleid te heroverwegen. Een paar jaar lang bleef de brief op bureau op het gemeentehuis liggen en gebeurde er niets mee. Daarom doen de clubs een nieuwe poging, nu met steun vanuit de lokale politiek. De PvdA komt donderdagavond tijdens de raadsvergadering met een motie die het college van b en w opdraagt om ’een voorstel te maken om het sportbeleid te veranderen op het punt van de subsidies voor de tennisverenigingen en de gevraagde wensen daarin mee te nemen’. “Het college moet in overleg met de clubs en op basis daarvan met een voorstel komen voor hoe de subsidies kunnen worden betaald”, aldus Petra van Lint.
Nieuwe banen
Behalve een structurele subsidie voor de vier tennisclubs wil de PvdA de Ilpendamse tennisclub ook eenmalig tegemoetkomen met een bijdrage van 30.000 euro voor de aanleg van drie nieuwe tennisbanen. De huidige banen worden in augustus vervangen omdat ze verouderd zijn en niet meer voldoen aan de moderne eisen. Dat kost in totaal ongeveer een ton. Het grootste deel kan de club zelf opbrengen. De PvdA wil dat de gemeente ook een deel betaalt. Als de meerderheid van de gemeenteraad dat voorstel afwijst, moet de club het geld lenen.
Dit artikel verscheen eerder op de website van het Noord-Hollands Dagblad.