Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Spirit Hoogkarspel geeft oude voetbal-outfits een tweede leven

NOC*NSF15 aug. 2022

Er gloort een mooi tweede leven voor 38 teamtassen met voetbaltenues van de sportclub Spirit 30. De Hoogkarspelse vereniging gaat ze vernieuwen en er staan meerdere stichtingen in de rij om Afrikaanse voetballertjes er blij mee te maken.

“We staan er zelf ook van te kijken dat we al zo snel zoveel reacties kregen”, zegt bestuurslid Michel Reus namens Spirit. De club plaatste donderdag op de eigen Facebookpagina het aanbod. Dat aanbod van de tweedehands voetbaloutfits kan worden gedaan, omdat de vereniging elke vier jaar een nieuwe shirtsponsor strikt. Tijd dus om een paar honderd oude rood-witte outfits weg te doen.

“We hebben dat jaren geleden ook al aangeboden voor mensen met een goed doel”, weet Reus. “De allereerste keer gingen de shirts naar een club met de naam Spirit Nigeria, dus mooier kon het niet.”

De Hoogkarspelse voetbaltrots telt zo’n 40 teams, waarvan alle leden een bijdrage leven voor het kledingfonds. Op die manier speelt iedereen in de clubkleuren. Reus: “De dames van de kledingcommissie lopen alles na, zodat we wel het knappe spul klaar hebben voor verzending. Dan gaat het evengoed nog over een slordige dertig tassen. Met daarin, ik denk vijftien tenues en één outfit voor een keeper.”

Verzendkosten

Een aantal tassen gaat via de stichting Zikomo naar projecten in Malawi in Afrika. Vervolgens vroeg Spirit op Facebook of er nog meer stichtingen zouden zijn die er blij mee zijn. Die oproep bleek niet aan dovemansoren gericht. Het Spiritbestuur had aanvankelijk twijfels, omdat de verzendkosten voor een dergelijke partij kleding naar een ander continent veel duurder zijn geworden. “Maar dat valt dus heel erg mee.”

Al snel kreeg de club meerdere reacties, van mensen uit eigen dorp of streek die vooral in Afrika een eigen project hebben lopen. Daaronder de stichting June uit Enkhuizen, die zich om projecten in het land Gambia bekommert. Ook de stichting Held die kinderen in diverse landen ondersteunt met (sport)kleding en hulpmiddelen, kwam direct in de lucht.

Ook andere clubs doen het

Overigens zijn er in West-Friesland meerdere sportclubs die een soortgelijke donatie hebben gedaan. Eerder verdwenen onder meer de shirts van de Andijker clubs AVV en Asonia naar de stichting Kinderhulp in Afrika. Ook de Stedebroecse voetbalcub De Zouaven kreeg via een foto later terug dat Afrikaanse voetballers dolblij met de grijs-rode shirts waren.

Dit artikel verscheen eerder op de website van het Noord-Hollands Dagblad.


NOC*NSF 15 aug. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: