Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Groningse lifestyleclub Plaza Sportiva bespaart honderden kuub gas per week

NOC*NSF17 aug. 2022

Fitnessclub Plaza Sportiva uit Groningen heeft grote stappen gezet naar een duurzame sportaccommodatie. Op het dak liggen 1.000 zonnepanelen. De yogastudio heeft infraroodpanelen. En de grootste klapper in CO2-besparing is de warmtepomp. Met het elektrisch verwarmen van het zwembad- en douchewater bespaart de club honderden kubieke meters gas per week.

Met een oppervlakte van 5.000 vierkante meter is Plaza Sportiva de grootste lifestyleclub van Groningen. De club heeft onder meer een fitnessruimte, meerdere groepszalen, een zwembad, wellness, horeca, een kinderdagverblijf en een fysiotherapiepraktijk. Een accommodatie van deze omvang zorgt voor een flinke energierekening. Daarom maakten ondernemers Evert-Jan Hofstra (eigenaar van de accommodatie) en Marco Peters (manager Plaza Sportiva) samen keuzes om te verduurzamen. Evert-Jan: “Een tip aan alle ondernemers om te starten met verduurzamen is: gebruik je boerenverstand. Ga niet verduurzamen om te verduurzamen, maar kijk naar het logische moment om zaken te vervangen. Op dat moment kun je duurzame keuzes maken en besparen op je energiekosten.”

50% minder stroomverbruik

Plaza Sportiva paste een breed scala verduurzamingsmaatregelen toe, zoals de 1.000 zonnepanelen op het dak. “Met deze panelen besparen we 50% op de energierekening. Dat motiveerde ons om te kijken naar wat we nog meer konden doen.” 

De traditionele verlichting werd vervangen door ledverlichting en de cv-leidingen zijn nu volledig geïsoleerd. Via NL Actief kwam de club in aanraking met een gratis energiecoach. “SportStroom is langsgekomen en heeft alles in kaart gebracht. Daaruit volgde een energiebesparingsadvies. Dat hielp enorm. Zo ontdekten we een probleem met de luchtbehandelingskast. In dat systeem gaat nu veel warmte verloren. Met het toevoegen van warmteterugwinning en CO2-aansturing kunnen we een hoop besparen.”

Minder gas

Het rapport bevatte naast energiebesparende enkele alternatieven voor aardgasinstallaties. Zo gebeurt de verwarming van de yogastudio tegenwoordig via infraroodpanelen in het plafond. Deze zijn ook ideaal voor hot yoga-lessen. Het douche- en zwembadwater wordt nu elektrisch verwarmd. “De grootste verrassing was de verandering in het verwarmen van het zwembad. De switch van een cv-ketel op gas naar een warmtepomp op elektriciteit bespaart ons honderden kubieke meter gas per week.”

Wil jij jouw onderneming ook verduurzamen?

Sport NL Groen laat je zien welke maatregelen passen bij jouw sportaccommodatie. Ook kun je in contact komen met energiecoaches die jou op weg helpen. Je kunt zelf kiezen hoe je wilt verduurzamen en met welke partijen.

Dit artikel verscheen eerder op duurzamesportsector.nl.


NOC*NSF 17 aug. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: