Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Elo United: van personeelssportvereniging tot badmintonclub voor iedereen

NOC*NSF01 aug. 2022

51 jaar geleden begon het met een sportclub voor het personeel, nu is de club voor iedereen: badmintonclub Elo United was ooit HPV. Vorig jaar kon het jubileum niet worden gevierd, nu wel. Op 21 september is het exact 51 jaar geleden dat HPV in Hengelo het levenslicht zag. Nu pas is het feest, ook nog eens met een andere naam. 

Het uitstel van de feestelijkheden is terug te voeren op de uitbraak van de coronapandemie. Exact een jaar geleden waren er versoepelingen, maar de clubleiding vond het onverstandig een samenkomst te organiseren. Daarom werd besloten het vijftigjarig bestaan te vieren in het jaar waarin de club 51 jaar bestaat.

Elo United is een badmintonvereniging, die ooit begon als HPV, de Heemaf Personeel Vereniging. "Het was een bedrijf in elektro. In die tijd was het gebruikelijk dat bedrijven sportverenigingen oprichtten voor het personeel. Bravo, de andere club in Hengelo, bijvoorbeeld is ontstaan uit Holec”, weet de huidige voorzitter Remco Oskam.

Kinderen en partners

Aanvankelijk was badminton bij HPV alleen voorbehouden aan personeelsleden. Maar die regels werden snel versoepeld. "Na enkele jaren mochten ook kinderen en partners lid worden van HPV. Het duurde ook niet zo heel lang voordat HPV een openbare vereniging werd. Dus mocht iedereen lid worden. Dat is in eind jaren 70 gebeurd”, vertelt Oskam.

Hengeloërs hadden destijds volop keuze als ze wilden badmintonnen in hun woonplaats. Achilles, Bravo en Ogel waren er ook nog. Ze hadden allemaal voldoende leden. Maar die tijden zijn veranderd. "Badminton is nooit een grote sport geweest in Nederland. Er is heel veel gefuseerd. Ook in Hengelo zijn de krachten gebundeld om levensvatbaar te blijven”, weet secretaris Jack de Swart van Elo United. Hij was nog niet zo lang geleden lid van Ogel. Die club bestaat niet meer. "Ogel is een jaar geleden opgeheven. Er waren nog vijftig leden. Veel van hen zijn naar Elo United gegaan”, weet De Swart.

BC Shuttle uit Almelo

Een soortgelijke situatie was er ook al eens in de jaren 90. Destijds sloot Achilles zich aan bij het toenmalige HPV. Maar de meest rigoureuze verandering was er vlak voor de eeuwwisseling. HPV ging in 1999 samen verder met BC Shuttle. Die club kwam uit Almelo. Ook werd een nieuwe naam voor de fusieclub gekozen.

"Het werd Elo United. Elo zijn de laatste drie letters van zowel Hengelo als Almelo. Zo is de nieuwe naam ontstaan”, weet De Swart. Die krachtenbundeling kan niet los worden gezien van de sportieve ambitie destijds. De vereniging werd niet alleen groter, maar kon ook op een hoger niveau gaan spelen. "Elo United speelde zelfs nog één seizoen in de eredivisie.”

Leeuwendeel uit Hengelo

Maar ruim twintig jaar na die fusie is de Almelose inbreng minimaal geworden. Het leeuwendeel van de leden komt uit Hengelo. "Zo’n 180 leden hebben we nu.” Voor badmintonbegrippen is Elo United een grote vereniging. De club heeft 21 september 1971 als oprichtingsdatum aangehouden. Daarom viert de fusieclub nu het jubileum. De jeugdleden zijn afgelopen weekend naar klimbos Avatarz geweest. Voor de senioren is er donderdagavond 7 juli een feestavond.

De Swart zegt dat Elo United een gezonde vereniging met veel trouwe leden is. "Maar we moeten wel actief leden blijven werven. Zo hebben we met basisscholen in Hengelo afgesproken dat we badmintonclinics gaan geven. Dat gebeurt in het nieuwe schooljaar. Ook is er nu een landelijke promotiecampagne van de badmintonbond. Hopelijk kiezen daardoor meer mensen voor badminton.”

Dit artikel verscheen eerder op ad.nl.

Foto: Emiel Muijderman


NOC*NSF 01 aug. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: