Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

OKK Den Helder: trainster wil club weer nieuw leven inblazen

NOC*NSF20 jul. 2022

Toen Kirsten ten Haaf (23) anderhalf jaar geleden terugkeerde bij sportvereniging OKK Den Helder, wist ze niet wat ze aantrof. Van de vereniging waar zij in haar jonge jaren de kneepjes uit het turnvak leerde, was vrijwel niets meer over.

“De club lag echt op zijn gat. We hadden bijna geen leden meer, er was geen bestuur en ook de trainers waren gestopt. Praktisch alles was weg. Deze club is volgens mij bijna 168 jaar oud. Die mag niet stuk.” En dus besloot Kirsten - nu enkel nog hoofdtrainster - zelf het heft in handen te nemen en alles weer opnieuw op te bouwen. Met resultaat, want meerdere turngroepen zijn inmiddels opengezet en het ledenaantal neemt weer toe. “Er zijn vorig jaar zomer dertig, veertig nieuwe leden bijgekomen.”

Zwembad

Maar dat is nog maar een schijntje in verhouding tot vroeger. Alleen bij het verdwijnen van zwembad De Schots raakte OKK al tweehonderd leden kwijt, doordat de afdeling van de turnclub in het nieuwe zwembad niet verder kon. Om dat gat enigszins op te vangen, moet na de zomer een aantal groepen met nieuwe, turnlustige jonge meisjes van start gaan.

Op dinsdag 28 juni konden meisjes van vier tot en met acht jaar die graag willen turnen zich daarom melden bij de zogeheten ’Talent Test Training’. “Wij willen dan kijken naar wat elk meisje kan en stemmen daarna met de ouders af in welke groep zij het best op hun plek zouden zitten. Soms willen ouders graag dat hun kind aan topsport gaat doen, maar wil het kind zelf liever recreatiegymmen. Dat zijn dingen waar je naar kijkt. En natuurlijk ook naar andere zaken als uithoudingsvermogen en aanleg.”

Radslagen

Kirsten zelf begon bij OKK (Oefening Kweekt Kunst) toen ze vijf jaar oud was. Ze begrijpt wel dat het voor sportverenigingen in deze tijd lastig is om aan nieuwe leden te komen. “We hadden destijds gewoon een volledige groep. De tijd waarin we nu leven is natuurlijk compleet anders. Vroeger gingen de jongens massaal op voetbal en deden meisjes radslagen op het schoolplein. Het is niet meer per definitie logisch dat meisjes op gym gaan.’’

“OKK was altijd de wedstrijdclub van Den Helder. Dus als meisjes het goed deden bij bijvoorbeeld Turnlust, dan kwamen ze hier naartoe om wedstrijden te spelen. Daar is eigenlijk niet veel meer aan gedaan in de jaren erna en dan had je ook nog de coronatijd erbij. Toen ik hier terugkwam hadden we nog maar vijf turnsters in de selectie over. Daar kan een vereniging geen trainer van betalen.”

En dan moet ook nog het elf jaar geleden geopende pand met sporthal aan de Marsdiepstraat worden afbetaald.

Ervaring

Kirsten neemt bij OKK ondanks haar jonge leeftijd al een berg aan ervaring mee. Van haar opleiding en stages, maar ook bij een club in de regio Zwolle die met vergelijkbare problemen kampte. Haar grote wens? Dat als ze over een paar jaar de deur achter zich sluit, er een gezonde club staat. “En dat niet alles weer vanaf de grond moet worden opgebouwd als een hoofdtrainer vertrekt. Dat lijkt me heel mooi.”

Dit artikel verscheen eerder in het Noord-Hollands Dagblad.


NOC*NSF 20 jul. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: