Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

IJsclub Eindhoven ontvangt expats met open armen

NOC*NSF29 jun. 2022

De regio Eindhoven wordt wel dé expat koploper van Nederland genoemd. Bij de vele multinationals in het zuiden van het land zijn een groot aantal buitenlandse werknemers in dienst. IJsclub Eindhoven probeert deze expats door middel van het schaats- en inlineskateaanbod te helpen zich thuis te voelen in Nederland. ‘Sportactiviteiten dragen bij aan een goed vestigingsklimaat.’

Willem Maris, recent afgetreden als voorzitter van IJCE, rekent voor dat tussen de 5 en 10 procent van de IJCE-leden expat is. “De gemeente Eindhoven organiseerde een aantal jaar achter elkaar een inloopcafé voor expats waar verenigingen zich konden presenteren. Daar namen wij altijd aan deel. Die activiteit slaat een brug tussen sportaanbieders en expats. Voor ons is het heel waardevol geweest dat de gemeente als een soort intermediair diende. Toen we merkten dat er vanuit expats interesse was om te inlineskaten en schaatsen bij ons, hebben we daar ook actie op ondernomen.”

Een van die acties was de belangrijkste informatie op de clubsite en het aanmeldformulier vertalen naar het Engels. “De meeste mensen komen via de website voor het eerst in aanraking met IJCE. Dan is het fijn als je niet alle tekst zelf hoeft te vertalen. Het aanbieden van informatie in het Engels is een service naar de groep buitenlanders die zich bij ons willen aansluiten”, zegt voorzitter Jacqueline van Driel.

“Inmiddels zijn bijna al onze trainers gewend dat er in de trainingsgroepen een aantal expats aanwezig is. Met name het inlineskaten is in trek onder buitenlandse mensen. Die sport is wereldwijd ook veel populairder dan het langebaanschaatsen. Via het inlinen proberen we onze leden ook in aanraking te laten komen met schaatsen. Zo krijgen ze echt iets mee van de Hollandse cultuur en traditie.”

Creëren van goed vestigingsklimaat

Dat sport een belangrijke rol speelt bij het creëren van een goed vestigingsklimaat voor expats blijkt wel uit het feit dat een aantal grote multinationals uit de metropoolregio Eindhoven zich jaren geleden hebben ingespannen om het ijssportcentrum van een faillissement te redden. Maris: “Een paar zogenaamde captains of industry steunden ons in de strijd on het IJssportcentrum Eindhoven open te houden. Samen met de gemeente is er gelukkig een oplossing gevonden. Dat deze bedrijven hun nek voor het ijssportcentrum hebben uitgestoken, geeft aan dat zij erkennen dat het aanbieden van sportactiviteiten een wezenlijk onderdeel is van een goed vestigingsklimaat.”

Basisschool Schaatsfestijn

Voor IJCE is het inmiddels vanzelfsprekend dat een deel van de leden expat is. “We willen dat zoveel mogelijk mensen skaten en schaatsen, omdat het ontzettend leuke sporten zijn. Daarom is deze vereniging ooit opgericht. En hoe diverser de groep is met wie je sport, hoe leuker het wordt”, aldus Van Driel. “We organiseren jaarlijks ook schaatstochten voor kinderen van alle basisscholen in Eindhoven en omgeving. Er doen altijd meer dan 1.000 kinderen mee aan het Basisschool Schaatsfestijn. Kinderen die nog nooit hebben geschaatst komen dan in aanraking met de sport. Het is een heel laagdrempelige activiteit en ook voor kinderen van expats een mooie manier om het schaatsen te ontdekken.”

Dit artikel verscheen eerder op knsb.nl. 


NOC*NSF 29 jun. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: