Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

FC Vers: Kolping Boys combineert gastvrijheid, gezelligheid en verantwoorde producten

NOC*NSF11 mei 2022

“Ingewikkeld is het niet”, zo begint verenigingsmanager Jan Beuckens zijn betoog. “Al sinds vele jaren vragen we aandacht voor gezondere, verantwoorde producten in onze kantine. Het heeft zijn tijd nodig om dat te laten landen, maar als je als vereniging erachter staat, dan lukt het!”

Kolping Boys uit Alkmaar is een club met ruim 1200 leden, zowel een zaterdag- als een zondagvereniging. Jan Beuckens was als verenigingsmanager al betrokken bij het project ‘Lekker bezig’ van de KNVB, de voorloper van FC Vers. “Kolping Boys is één van de FC Vers modelkantines die in 2019 is opgericht. Daar zijn we trots op. We geven onze leden graag een totale kantinebeleving. Waarbij gastvrijheid, gezelligheid en lekkere, verantwoorde producten centraal staan.”

Samenwerking

Beuckens is enthousiast over de samenwerking met de KNVB en de partners binnen FC Vers. “Als vereniging staan we volledig achter het concept, door de ondersteuning vanuit FC Vers lukt het ons nóg beter om verantwoorde keuzes te promoten. Neem nou Heineken: kortgeleden was onze kantine de plek, waar KNVB en Heineken lieten zien dat voetbal en verantwoord genieten prima samengaan. Door de boarding langs de voetbalvelden om te zetten naar 0.0 bijvoorbeeld. En door de zichtbare aanwezigheid van onze 0.0 bieren op tap en/of fles.”

Uiteraard heeft een de verandering van het aanbod zijn tijd nodig. “Elke verandering roept bij mensen weerstand op. Maar als je het op de juiste manier communiceert, dan lukt het wel. Niet alleen wat betreft de alcoholvrije dranken, maar dat geldt ook voor de alternatieve hap. De grootste klagers in het begin bestellen nu op zaterdag de wrap met zalm en drinken water met verse munt en limoen.”

Projectteam

Als verenigingsmanager is Beuckens ook aanjager van het projectteam, wat is ingesteld om het project in goede banen te leiden. “Dat is ook belangrijk, want je moet het wel écht samen doen. Als club moet je achter het concept staan. Het projectteam is een nieuw ontstane ploeg, alle mensen die erin zitten hebben wel iets met gezondheid. Het zijn zowel mensen die de kantineplanning doen, mensen die in de keuken staan, maar ook bijvoorbeeld ouders die interesse hebben in het onderwerp. En natuurlijk degene die verantwoordelijk is voor de inkoop, want het moet ook allemaal berekend worden. Daarmee zijn we aan de slag gegaan. Gewoon doen, geen beren op de weg zien maar stap voor stap vooruitgang boeken.”

De winnende Club Sandwich

Alles wordt gemeten

Vanuit FC Vers wordt het projectteam bij het beleid en de uitvoering ook ondersteund door JOGG-coach Debby Stam. “Dat is voor ons een goede ondersteuning, met haar kunnen we telkens schakelen. Vanuit haar expertise levert zij ons de kennis over verantwoorde producten en wij als projectteam kijken dan hoe we dat binnen onze club kunnen implementeren.” Daarnaast maakt Jan ook dankbaar gebruik van de binnen het project aangeboden protocollen en het promotiemateriaal. “We meten alles, zodat we goed kunnen zien wat onze inspanningen opleveren. Onze verkoopcijfers worden geanalyseerd, we weten precies wat aanslaat en wat niet.”

Gratis water

Voor FC Vers ligt binnen de club het accent duidelijk op de zaterdag. Met de 900 jeugdleden, die er spelen, een logische keuze volgens Jan. “Op de zaterdag hebben we nu ook de alcoholtijden aangepast: pas vanaf 15 uur wordt er alcohol geschonken. Eerder op de dag kun je uiteraard wel een alcoholvrij biertje bestellen. En we bieden altijd gratis water met munt, sinaasappel en limoen aan.”

In de kantine van Kolping Boys wordt geen patat verkocht. “Dat is een keuze die we al lang geleden gemaakt hebben, al in de tijd van het project ‘Lekker bezig’. Je moet keuzes maken, kunt niet alles aanbieden. Toen we dat invoerden werd er misschien wel even twee weken gefoeterd, maar daarna is het gewoon zo. Natuurlijk leggen we het ook uit, zowel persoonlijk als in onze nieuwsbrieven en tegenwoordig ook in het FC Vers blok op onze website. Er is een alternatief: de gezonde hap. Op de zaterdag wordt die ook echt goed verkocht. Op zo’n drukke zaterdag hebben we ook al gauw zo’n 2500 bezoekers op het terrein.” De zondag is wat lastiger, de dan aanwezige leden – vooral senioren - hebben duidelijk langer nodig om de alternatieve hap te nemen. De bezoekers op de zaterdag zijn vooral jonge mensen, die met sport en met hun lichaam bezig zijn. Daar merk je dat dat veel makkelijker gaat.

Voorbeeldrol

Beuckens is blij met de voorbeeldrol die de club mag vervullen. “We zijn er trots op om te laten zien hoe je een gezellige, gastvrije kantine kunt runnen met aandacht voor gezonde en verantwoorde producten. We hebben ook regelmatig andere clubs op bezoek die komen kijken naar onze aanpak. Mooi toch?”


NOC*NSF 11 mei 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: