Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

SV Vers bij TOP/LITTA: “We staan te popelen om aan de slag te gaan!”

NOC*NSF19 apr. 2022

Korfbalvereniging TOP/LITTA uit Sassenheim is bezig met het ‘gezonder maken’ van de club op de gebieden van roken, voeding en alcohol als onderdeel van het project SV Vers. “Daar zijn we eigenlijk al geruime tijd mee bezig”, vertelt Nubia Smits, voorzitter van de kantinecommissie van de club met ruim 500 leden. “Maar over enkele weken gaan we het écht laten zien.”

Sinds drie jaar is Nubia verantwoordelijk voor de kantine. Vrijwilligers bemensen de onderdelen ‘inkoop’, ‘kassa’ en ‘bezetting’. “Met dat team zetten we ons al geruime tijd in om een bewustwording te creëren voor gezondere producten. Om dat aantrekkelijker te maken hadden we een tijdje geleden ook een werkgroep ‘de bewuste kantine’, maar dat is niet echt van de grond gekomen. Nét voor de eerste lockdown vanwege de coronapandemie heeft de club gereageerd op de oproep om zich aan te melden voor SV Vers. “In drie dagen tijd hebben we in samenwerking met de videocrew van TOP/LITTA een filmpje in elkaar gezet en als inzending voor deelname aan SV Vers gestuurd! Helaas waren wij niet één van de twee winnaars. Het voordeel hiervan was wel dat het enthousiasme voor het thema weer volop aanwezig was.”

Vrijwilligers

De kantinecommissie gebruikte de tijd waarin de kantine gesloten moest blijven om o.a. aan de slag met het huidig productenassortiment om vervolgens gezondere en nieuwe producten daarin op te nemen. Nubia: “Voor de club was het uiteraard vreselijk, die lockdowns. En voor onze vrijwilligers is het ook een flinke klap geweest. We hadden altijd al een tekort. En om je assortiment uit te breiden en gezonde dingen klaar te kunnen maken in de keuken is het uiteraard een eerste vereiste om áls de kantine open is ook een voldoende bezetting te hebben. Tijdens de lockdown werden wij alsnog benaderd om deel te nemen aan SV Vers, daar hebben we uiteraard met instemming van het bestuur en andere betrokkenen meteen ja op gezegd. De plannen die wij hadden konden we nu perfect samen met Tamar van Dijk, onze TeamFit-coach uitwerken. We hebben er heel veel zin in om die plannen in de praktijk te gaan brengen.”

“We hebben een grote club met veel leden en veel vrijwilligers. Zeker de coronatijd maakt dat we zien dat mensen minder makkelijk te bewegen zijn om achter de bar of in de keuken te staan. Samen met de vrijwilligerscommissie zijn acties gestart om deze problemen het hoofd te bieden. Desondanks blijft het gevuld krijgen van het rooster de grootste uitdaging van dit moment.”

Voor twee teams fruit

Het thema gezonde voeding is binnen de vereniging niet onbekend. “De club heeft vele jaren op het hoogste niveau competitie gespeeld, en zeker de selectieteams houden zich hier al langer mee bezig. Daarnaast hebben we ook voordat we aan dit project gingen meedoen al een keer de tip gekregen om fruit onder de aandacht te brengen. Dat hebben we toen gedaan door met supermarkt PLUS Van Dijk uit Voorhout een deal te sluiten: we krijgen wekelijks voor twee teams fruit van de supermarkt en we hebben fruit op de toonbank liggen, dat verkopen we tegen een gereduceerd tarief. De opbrengst daarvan gaat naar een nader te bepalen doel binnen de club.”

Jong bloed helpt vernieuwen

Nubia is van mening dat het bewust met gezonde voeding bezig zijn een boost heeft gekregen sinds de pandemie. “Volgens mij heeft corona eraan bijgedragen dat meer mensen bewuster bezig zijn met de vraag ‘wat eet ik eigenlijk?’ Dat maakt een verandering van ons aanbod in de kantine alleen maar eenvoudiger. Bovendien hebben we er sindsdien twee nieuwe leden bij in onze kantinecommissie, twee jonge enthousiaste mensen vol ideeën. De jonge mensen binnen de club staan sowieso wel wat meer open voor verandering, dus het is goed om hen erbij te betrekken.”

Promotiemateriaal

Over twee weken komt dan eindelijk het mooie draaiboek SV Vers uit de kast en kan de kantine aangekleed worden. “We krijgen mooi promotiemateriaal, er komen tal van nieuwe producten bij, zoals smoothies, gezonde tosti’s met volkorenbrood en gezonde panini’s.”

Voor wat betreft het alcoholbeleid heeft de club vorig jaar aan de NIX-18 campagne meegedaan. “Ook daar zie je dat het bewustwordingsproces in volle gang is. Er wordt steeds meer om 0.0-dranken gevraagd, daar spelen we op in. En uiteraard wordt er tijdens jeugdwedstrijden geen alcohol geschonken.” Wat het rookbeleid betreft, dat is binnen TOP/LITTA al sinds vele jaren geen issue meer. “Roken gebeurt bij ons echt alleen nog buiten de hekken.”


NOC*NSF 19 apr. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: