Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Sport NL Groen helpt clubs de energierekening te verlagen

NOC*NSF01 apr. 2022

Sinds de lancering in november 2021 maken 120 partners en 22 gemeenten met in totaal 2,9 miljoen inwoners gebruik van Sport NL Groen. Op basis van de huidige aanvragen kan er zo jaarlijks ongeveer 600 ton CO2 en 1.400.000 euro aan energiekosten bespaard worden door sportverenigingen.

De sportsector staat voor een grote uitdaging. Sportclubs kampen momenteel niet alleen met de coronacrisis, maar ook met een hoge energierekening. De gas- en energieprijzen zijn de afgelopen maanden enorm gestegen en veel sportclubs hebben de eerste energierekening van het jaar inmiddels ontvangen. Bij een deel van de clubs zijn de kosten ongeveer verdubbeld ten opzichte van vorige maand. Om de sport toekomstbestendig te houden, moeten de energielasten dus structureel omlaag worden gebracht.

Online tool

Om sportclubs en ondernemers een duwtje in de rug te geven, werd Sport NL Groen gelanceerd. Gerben van Hardeveld, programmamanager Sportinfrastructuur bij NOC*NSF: “We zien de vraag naar verduurzaming toenemen bij sportclubs. Hiermee kunnen zij de energiekosten structureel verlagen. We zien echter ook dat het soms lastig is om door de beschikbare maatregelen, subsidies en financieringsmogelijkheden te navigeren. Daarom is Sport NL Groen in het leven geroepen: een online tool waar je gratis advies krijgt voor de verduurzaming van je sportclub. Met inzicht in alle subsidies en de goedkoopste leningen.”

Vanaf het moment dat de tool gelanceerd werd, afgelopen november, weten sportbonden, clubs en sportondernemers de tool te vinden. Inmiddels stromen de aanvragen binnen en zijn er al diverse energiecoaches en concrete offertes aangevraagd. “Met de aanvragen die tot nu toe via de tool zijn aangevraagd, kan er jaarlijks al 600 ton CO2 en 1.400.000 euro bespaard worden bij sportaccommodaties. En dat is pas het begin, want steeds meer sportaccommodaties vinden hun weg naar Sport NL Groen”, aldus Bram Adema, die Sport NL Groen ontwikkelde met zijn bedrijf CFP Green Buildings.

Ook sportondernemer Bart Wesseling wist zijn weg naar Sport NL Groen te vinden. “Ik was aangenaam verrast toen ik zag dat mijn dansschool in Sport NL Groen stond. Binnen een paar minuten kreeg ik meteen interessante inzichten. Zo zag ik dat ik met dakisolatie nog een enorme besparing kan realiseren; zo’n 24.000 euro per jaar. Ik zou dus alle sportondernemers aanraden om te onderzoeken of er maatregelen zijn die een besparing opleveren. Als ondernemer kijk je toch naar de kosten en ik denk dat velen verbaasd zullen zijn over hoe snel maatregelen zijn terugverdiend.”

Gratis energiecoach

Tot 1 juli 2022 kunnen sportverenigingen en sportondernemers een gratis energiecoach aanvragen ter waarde van 750 euro. Paul Steinpatz (HSV Wasmeer, Hilversum) maakte recent met zijn club gebruik van zo’n gratis energiecoach. Steinplatz: “Ons nieuwe duurzame clubhuis heeft in 2017 de deuren geopend. Daarna wilden wij nog een stap verdergaan en zijn we samen met een energiecoach van De Groene Club de mogelijkheden gaan bekijken. Naast ledverlichting is toen geadviseerd om via een BOSA-subsidie1 ook te investeren in zonnepanelen. Die zijn in juli 2021 geplaatst en daarmee hebben we al ruim 1500 euro op de energierekening bespaard. Daarnaast kunnen wij sinds afgelopen Kerst ook stroom teruggeven aan het net. Lekker voor de clubkas.”

Gemeenten

Ook twintig gemeenten maken inmiddels gebruik van Sport NL Groen. Via de tool krijgen zij inzicht in alle sportaccommodaties binnen hun gemeente. Op die manier kunnen ze zelf een routekaart opstellen voor het verduurzamen van het sportvastgoed dat in eigendom is van de gemeente. Hilbert Bredemeijer, wethouder Sport in Den Haag: “Wij staan op een punt waarop we de sport kunnen klaarmaken voor de toekomst en daarin spelen duurzaamheid en financiële gezondheid een belangrijke rol. Sport NL Groen sluit daar heel goed bij aan. Je kunt als gemeente dankzij de tool heel goed zien wat ervoor nodig is om je goed voor te bereiden op de toekomst, zowel op de korte als de lange termijn. Ik zou als ‘lanceergemeente’ van Sport NL Groen iedere andere gemeente willen oproepen om hiervan ook gebruik te maken.”

Aan de slag

Tot nu toe hebben al meer dan 2,5 miljoen mensen via sportclubs en gemeenten direct of indirect te maken met Sport NL Groen. Zo vertelt Rob Berbee van tennisclub ALTV Daisy: “Met Sport NL Groen kan een club een duurzaamheidswens concreet maken en kan het bestuur deze informatie gebruiken in het beslissingsproces. Ik zie bovendien mogelijkheden waar we als club nog niet bij hadden stilgestaan. Sommige processen zijn best complex en met behulp van Sport NL Groen wordt alles gestructureerd en daardoor veel inzichtelijker.”

Wie ook aan de slag wil met het verlagen van de energierekening van een sportaccommodatie kan terecht bij Sport NL Groen.

Dit artikel verscheen eerder op duurzaamgebouwd.nl.


NOC*NSF 01 apr. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: