Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Hoogeveen grijpt kans om ongelijkheid kinderen aan te pakken

NOC*NSF11 mrt. 2022

De gemeente Hoogeveen krijgt 100.000 euro van de Gelijke Kansen Alliantie. Dat fonds is onderdeel van het ministerie van onderwijs, met als doel om kansenongelijkheid onder de jeugd tegen te gaan. Het geldbedrag is bedoeld om kinderen te helpen met hun ontwikkeling, bijvoorbeeld op school, ongeacht achtergrond, opleidingsniveau en financiƫle situatie.

Volgens projectleider Frank Schuurman van de gemeente Hoogeveen is het erg belangrijk dat Hoogeveen hiermee aan de slag gaat. "Kinderen met dezelfde talenten kunnen uit totaal verschillende milieus komen", vertelt hij. "Daarom is het juist belangrijk dat ze dezelfde ondersteuning krijgen om te groeien. Bijvoorbeeld op school, maar bij de sportvereniging moet het eigenlijk hetzelfde zijn. Het kan op allerlei verschillende manieren."

Verder bouwen

Hoe dat er precies gaat uitzien is nog onduidelijk. De komende tijd zoekt de gemeente naar de beste methode om het geld te besteden. De vorige keer dat Hoogeveen geld kreeg van de Gelijke Kansen Alliantie was in 2020. Toen werd besloten om kinderen te trainen in betere communicatie met elkaar, bijvoorbeeld om ruzies op het schoolplein te voorkomen. Op dat fundament wordt verder gebouwd.
"In het centrum van Hoogeveen willen we een verbindende wijk creƫren", vervolgt Schuurman. "Dat is eigenlijk de volgende stap die we nemen." Daarmee doelt hij op een wijk waar kinderen na school dezelfde steun ontvangen bijvoorbeeld bij een vereniging of sportclub. "We willen daar vrijwilligers en medewerkers voor gaan opleiden."

Samenwerken

OBS De Vogelvlucht in Elim merkt de voordelen al van de samenwerking. "Er zijn minder conflicten en er is meer rust in de klas", vertelt juf Hennie Linde. "Iedere week doen we een check-in waar leerlingen leren elkaar te begrijpen. Dit bereiken we door te oefenen in goed te luisteren naar elkaar. Leerlingen geven aan dat ze het fijn vinden om meer over elkaar te weten en dat de relaties verbeterd zijn."
Twee scholen in het centrum van Hoogeveen zijn inmiddels begonnen aan de volgende stap. "Het doel is dat kinderen zich na school ook in de buurt en bij een vereniging net zo vrij en gesteund voelen om hun talenten te ontwikkelen", legt directeur Trudy Leijssenaar van OBS Villa Kakelbont uit. "Bijvoorbeeld bij de inrichting van Park Dwingeland, dat doen we samen met de Juliana van Stolbergschool en de Rotary."


NOC*NSF 11 mrt. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: